Najnovije

Er Srbiji nije stigao nijedan od četiri nova aviona! Etihad u bankrotu po Evropi, a Srbija...(VIDEO)

Er Srbija je do kraja septembra ove godine trebalo da dobije dva nova aviona i još dva do kraja 2018, međutim okosnicu flote nacionalnog avioprevoznika i dalje čine iznajmljeni avioni stariji od 10 godina.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

U ugovoru između Er Srbije i Etihada, do kojeg je došao Insajder, precizirano je da prva četiri aviona stignu već do kraja ove godine, a još šest do kraja 2020. Isporuka ovih aviona dogovorena je u okviru strateškog partnerstva sa Etihadom koji je od 2014. vlasnik 49 odsto nacionalnog avioprevoznika.

Zašto jedno od najvažnijih obećanja vlasti i predstavnika Er Srbije, a to je nabavka novih najsavremenijih Erbas aviona, nije ispunjeno, za sada nema objašnjenja.

Ova nabavka je važna između ostalog i zbog toga što je direktno vezana za avans od 23,5 miliona dolara koja je JAT uplatio Erbasu još 1998. godine. Naime, te godine potpisan je ugovor između tadašnjeg JAT-a i Erbasa. Naručeno je 8 novih aviona. Plaćen je depozit od 23,5 miliona dolara. Avioni zbog sankcija i NATO bombardovanja nikada nisu kupljeni pa je ovaj novac više od 15 godina stajao na računima francusko-nemačke kompanije. Kako je više sagovornika Insajdera u serijalu “Srpsko-arapska posla” objasnilo, JAT u godinama koje su usledile nije imao novca da kupi nove avione i tako iskoristi uplaćeni depozit.

Nakon što su potpisani ugovori o strateškom partnerstvu JAT i Etihada i formirana Er Srbija, kako se ispostavilo, Er Srbija je depozit iz 1998. godine prenela na Etihad, uz ugovor o nabavci novih aviona.

Naime, u finansijskom izveštaju Er Srbije se navodi da Etihad raspolaže iznosom od  23, 5 miliona dolara koji je JAT 1998. platio kao depozit Erbasu. Kako se navodi Etihad će Er Srbiji vraćati depozit u delovima odnosno procentualno kako se budu isplaćivali naručeni avioni. U finansijskom izveštaju se precizira da je Er Srbija dužna da Erbasu isplati ukupnu kupoprodajnu cenu za 10 novih aviona.

Prema zvaničnom cenovniku 10 Erbasovih aviona najnovije generacije A320neo, čija je nabavka ugovorena, košta čak milijardu dolara. Kako je još 2013 saopšteno, novi avioni koje kupuje Er Srbija trebalo je da bude deo velike narudžbine Etihada koji je naručio čak 117 aviona, pa je samim tim i Er Srbija trebalo da ostvari uštedu.

Postavlja se međutim i pitanje da li je Er Srbija finansijski sposobna da kupi avione.

Prema analizi finansijskih izveštaja, Er Srbija posluje pozitivno samo zahvaljujući državnoj pomoći. Podsetimo, država će prema usvojenom budžetu i naredne godine nastaviti sa finansiranjem Er Srbije iako je ugovorna obaveza davanja sredstava istekla još 2016. godine. 

Problemi u Etihadu

Kompanija Etihad osnovana je ukazom šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata 2003. godine, a u periodu od 2011. do 2017. bila jedna od najbrže rastućih kompanija u svetu.

I pre potpisivanja ugovora sa nekadašnjim JAT-om 2013. Etihad je kupio niz aviokompanija u Evropi i svetu. Ispostavilo se međutim da brza ekspanzija nije dala željene rezultate, pa je sredinom 2017. objavljeno je da je Etihad 2016. godine napravio gubitak od čak 1,8 milijardi dolara.

Od evropskih kompanija prvo je 2017. bankrotirao Er Berlin. Kompanija prekida sve operacije, a flotu i slotove i pilote preuzeli su Lufthanza i Easy DŽet.

Da se kraj krize u Etihadu ne nazire pokazuje vest od prošle nedelje da je stečajni upravnik Er Berlina tužio doskorašnjeg najvećeg deoničara, kompaniju Etihad, sa zahtevom da Etihad plati dve milijarde evra.

U tužbi se navodi da "Etihad" nije ispunio svoje finansijske obaveze prekidom finansiranja "Er Berlina". Navodi se takođe da je "Etihad" pomagao "Er Berlinu" i da je u aprilu 2017. poslao pismo nemačkoj kompaniji s uveravanjima da će nastaviti da ga podržava 18 meseci.

Finansiranje je međutim prekinuo u avgustu 2017, zbog čega je "Er Berlin" pokrenuo postupak za bankrot. U tužbi se traži 500 miliona evra naknade, kao i nespecifikovana druga šteta, što sud procenjuje na oko dve milijarde evra. "Etihad" ima rok do januara da reaguje i da pobije ove tvrdnje stečajnog upravnika.

Šta ako Etihad odluči da izađe iz Er Srbije

Investicija u Er Srbiju ostala je jedina koju Etihad sada ima u Evropi. Osim uveravanja da Er Srbija posluje sjajno, predstavnici državnih institucija nisu pokazali da imaju bilo kakav plan u slučaju da se Etihad povuče.

Država Srbija je, prema istraživanju Insajdera, za sada uložila nekoliko puta više od Etihada u zajedničku kompaniju Air Srbija u kojoj je država vlasnik 51 odsto a kompanija iz UAE 49 odsto. Zvanično, prema finansijskim izveštajima, Air Srbija posluje pozitivno još od 2014. godine, ali to je samo formalno tako jer se, prema analizi finansijskih izveštaja, kao prihod svake godine računa donacija Srbije.

Ulaganja države čak i ne bi bila sporna, ukoliko bi zajednička kompanija bez davanja države, poslovala profitabilno.

Postavlja se međutim pitanja šta će se desiti sa Air Srbijom ukoliko Etihad odluči da iz kompanije izađe, a imajući u vidu preuzete obaveze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja novinara Insajdera rekao je da očekuje da se Etihad neće povući iz Er Srbije

„Što se tiče Etihada, koliko znam oni ostaju u priči, nisam obavešten o bilo čemu drugačijem“, rekao je Vučić u junu ove godine.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je na pitanje novinara Insajdera da li Srbija ima plan za slučaj da Etihad donese odluku o povlačenju iz Er Srbije rekla da ništa ne ukazuje na takvu mogućnost.

“Ono što ja mogu da komentarišem jeste da Er Srbija odlično posluje i da smo mi zadovoljni našim partnertsvom i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sa Etihadom”, rekla je Ana Brnabić u aprilu ove godine kada je već bilo poznato da je Etihad u problemima. 

Odnos Etihada i Er Srbije bila je tema Insajderovog serijala Srpsko-arapska posla.

Avion A330 koji leti za Ameriku ide na remont

Dok na pitanja o nabavci novih aviona nema odgovora, Er Srbija nedavno je saopštila da avion erbas 330 koji leti za NJujork ide na generalni tehnički pregled u Abu Dabi, a da će letove tokom remonta obavljati Etihadov avion istih karakteristika.

Inače avion koji odlazi na remont od 2016 leti za Ameriku iznejmljen je i to od Etihadove kompanije DŽet Ervejz i ovaj lizing Er Srbija prema zvaničim saopštenjima plaća pola miliona dolara mesečno.

Er Srbija u floti ima 21 avion, od kojih su u njenom vlasništvu četiri boinga i tri ATR-a koji su nekad bili deo flote JAT-a. Največi deo saobraćaja obavlja se preko Erbas aviona koji su uzeti na lizing. Najmlađi avion u floti ima 11 godina.

Pročitajte OVDE kako je institut “Vinča” postao raj za porodicu direktorke.

Izvor: insajder.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte serijal o Etihadu.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA