Najnovije

NA POMOLU TRGOVAČKA APOKALIPSA? Krahirala onlajn kupovina- "Ovo je gore nego što smo mislili!"

Poznata britanska onlajn trgovina odećom, Asos, najavila je kako uprkos rastu prodaje od 14 odsto u septembru i oktobru neće ostvariti svoju planiranu godišnju zaradu zbog loših rezultata prodaje, sve većeg nepoverenja potrošača i velikog broja popusta u novembru, piše BiBiSi.

Ilustracija (Foto: Pixabay. com)

- Dok su septembar i oktobar bili u okvirima naših očekivanja, novembar nas je veoma iznenadio - poručili su iz Asosa.

Svojom objavom, ovaj britanski brend uzdrmao je celo modno tržište, a kao rezultat toga njihove deonice danas su pale 37,6 odsto i tako dostigle najniži nivo od 2016. godine. Oni nisu jedini, pad deonica beleže i ostale trgovine odećom. Tako su deonice Boohooa pale za 20 posto, dok je Marks & Spencer, koji već neko vreme grca u problemima, zabeležio pad od 5 odsto, prenosi Gvradijan. Kad se tome pridodaju i veliki problemi niza trgovačkih lanaca na Ostrvu, ali i ostatku Evrope, jasno je zašto je čak i ugledni Blumberg situaciju nazvao "trgovačkom apokalipsom".

- Svedoci smo nepredviđenog nivoa pada cena i velikog broja popusta pogotovo za vreme crnog petka. Ovo je nešto što do sada nisam vidio, ovo nije problem samo jedne kompanije, nego cele industrije - dodao je Nik Beigton, izvršni direktor Asosa.

Celu situaciju prokomentarisao je i Nil Vilson, tržišni analitičar na portalu market. com, istakavši kako je ovo alarmantna situacija za celo tržište, a najveći je problem, smatra, činjenica da se ovakav pad dogodio upravo u susret novogodišnjim praznicima.

- Ako se Asos bori s trenutnom tržišnom situacijom onda svaka trgovina ima problem. Znali smo da je svet visoke mode u problemima, ali Asosova smernica pokazuje da su stvari još gore. Iako se internetsko poslovanje do sada činilo imuno na sve turbulencije, današnja najava upućuje na to da globalni problem nije poštedeo nikoga - naglasio je Vilson.

Iako je Asos do sada najavljivao rast od 20-25 odsto za sledeću godinu, zbog trenutne situacije najave su smanjili na 15 odsto.

Pročitajte OVDE sve o padu dolara i krahu na Volstritu.

Izvor: Jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

ONLAJN KUPOVINA ZA POČETNIKE (plaćanje, carina, veličine..)

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA