Najnovije

ŠEST CRNOGORACA POGINULO U RATU ZA ISLAMSKU DRŽAVU: Dobrovoljci iz Donbasa osuđeni

Ukupno 23 crnogorskih državljana - 18 muškaraca i pet žena se nalazi na ratištu u područjima delovanja Islamske države.

ID (Foto: Jutjub)

Šest crnogorskih državljana ubijeno je na ratištu u Siriji, osam njih vratilo se u Crnu Goru, jedan borac uhapšen je u Turskoj, a još trojica su na području delovanja Islamske države.

Ti podaci prezentovani su u izveštaju “Uticaj medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori” nakon višemesečnog istraživanja nevladine organizacije NOMEN, koje je predstavila agencija Defacto.

Predstavnik te agencije Stefan Kandić, pojasnio je da nisu dostupni zvanični podaci o tome koliko se crnogorskih državljana nalazi na stranim ratištima, ali da su tokom istraživanja koristili podatke Regionalnog saveta za saradnju, koje institucije nijesu opovrgle, prenose podgoričke „Vijesti“.

“Ukupno 23 crnogorskih državljana – 18 muškaraca i pet žena se nalazi na ratištu u područjima delovanja ID, zajedno sa troje dece. Četvrto se tamo rodilo. Do trenutka pisanja, šest muškaraca je ubijeno u ratnoj zoni, tri muškarca, četiri žene i dvoje dece ostaju na teritoriji djelovanja ID, dok je jedan muškarac pritvoren u Turskoj. Osam muškaraca, jedna žena i jedno dete vratili su se u Crnu Goru”, piše u izveštaju.

Dodaje se da bezbednosni izvori konstatuju da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih snaga. Jedan od njih procesuiran je i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla pre dopune Krivičnog zakonika kojom je odlazak na strana ratišta kriminalizovan.

Kko se Rusija i SAD takmiče sa nuklearnim oružjem, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S/Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tajne likvidacije u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA