Najnovije

ARMAGEDON PRED VRATIMA! PLANETA SE NAORUŽAVA: Budžeti za odbranu beleže rast u čitavom svetu

Budžeti za odbranu u svetu beleže najveći rast u poslednjih deset godina, a najviše zahvaljujući državama- članicama NATO-a, ističe se u izveštaju Instituta Aj-Ejč-Es-Markit (IHS Markit)

Počeo globalni rat u naoružanju (Foto: Pixabay)

U izveštaju se navodi da su troškovi za odbranu u 2018. godini u svetu povećani za 4,9 odsto, na 1,78 hiljada milijardi dolara. Države članice NATO-a "lokomotive" su ovog rasta zbog povećanja (od 5,8 odsto) njihovih budžeta za odbranu. 

Rashode država članica NATO-a u 2019. godini preći će jednu hiljadu milijardi u poređenju sa 989 milijarde dolara u 2018. godini.

U izveštaju se ističe da će 2018. godina oboriti rekord iz perioda nakon Hladnog rata, kada su 2010. godine troškovi za odbranu iznosili 1,69 hiljada milijardi dolara. 

Aj-Ejč-Es Markit podvlaći da će u 2019. godini devet država članica NATO-a dostići nivo od dva odsto budžetskih davanja za odbranu. To su SAD, Grčka, Estonija, Litvanija, Letonija, Velika Britanija, Poljska, Rumunija i Francuska. 

Samo su SAD u 2018. godini uvećale budžet za odbranu za 46 milijarde dolara, što je za sedam odsto povećanje i predstavlja najveće povečanje od 2008. godine. 

U septembru je američki Kongres odobrio, a predsednik SAD Donald Tramp ekspresno potpisao vojni buđet za 2019. godinu u vrednosti od 716 milijarde dolara. Ovo je najbrže usvojeni buđet za odbranu u Sjedinjenim Država u poslednih 40 godina. 

Ruska Federacija i NR Kina su znatno iza Sjedinjenih Država kada je u pitanju težina vojnog budžeta u američkim dolarima. Kina je odvojila 151 milijardu dolara za vojne izdatke u 2018, dok je Rusija u 2018. godini imala skoro 14 puta manji vojni budžet u odnosu na SAD, od 47 milijarde dolara.

Dok su Sjedinjene Države usvojile i sprovode vojni budžet sa fiskalnu 2019. godinu, Kina i Rusija još nisu objavile zvanične brojke o tome koliko će iznositi njihove vojne budžete u sledećoj godini. Samo je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio da će biti dodatne uštede na vojnom planu u odnosu na prethodne godine. 

U 2018. godini budžeti odbrane u Zapadnoj Evropi uvećani su u proseku za 2,4 odsto. Očekuje se da se ovaj rast nastavi i u 2019. godini (za 3,6 odsto), kao rezultat na povećanje troškova za odbranu u Nemačkoj za 11 odsto. 

Države azijskog i tihookeanskog regiona takođe su povećale svoje vojne budžete u 2018. godini za 3,6 odsto, što je manje u poređenju sa svetskim trendovima, ali dostignuti su rekordnih 465 milijardi dolara. 

Budžeti za odbranu u Latinskoj Americi povećani su za 10,4 odsto u 2018. godini i dostigle 62 milijarde dolara, dok samo rashodi Brazila iznose 29,9 milijarde dolara.

Da li su Rusi napravili bazu u Venecueli, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

10 najvećih proizvođača oružja

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA