Najnovije

RUSKA VOJSKA SVE JAČA: Stiže moćni "Tornado S"!

Ruska vojska sa višecevnih bacača raketa velikog kalibra "Smerč" prelazi na modernizovani "Tornado S", što će, po mišljenju vojnih eksperata, povećati snagu i mobilnost ruskih raketnih jedinica. Međutim, politikolozi ocenjuju da bi prenaoružavanje ruske vojske moglo da bude i povod za početak još jedne informacione kampanje Zapada protiv Rusije.

Tornado (Foto: Jutjub)

Načelnik raketne vojske i artiljerije Oružanih snaga Rusije Mihail Matvejevski je izjavio da će prenaoružavanje započeti već ove godine i da će ruska vojska sa "Smerča" preći na modernizovane višecevne bacače raketa "Tornado S", povećanog dometa i veće preciznosti.

Prema njegovim rečima, vojska nastavlja da se naoružava i savremenim modernizovanim haubicama 2S19M2 "Msta SM" u potpunosti integrisanim u jedinstveni taktički sistem upravljanja, kao i modernizovanim višecevnim raketnim bacačima "Tornado G", koji imaju mogućnost automatskog navođenja borbenog vozila na cilj.

Inače, "Tornado S", teški višecevni bacač raketa nove generacije, korišćen je i tokom operacije u Siriji, gde je pokazao svoju efikasnost.

Eksperti kažu da je borbeni sistemi "Tornado S" u potpunosti autonoman i ojačan opremom koja osigurava realizaciju borbenih zadataka bez izlaska iz kabine. Na poziciji vatre "Tornado S" se nalazi samo nekoliko minuta, a zatim i ne čekajući da granata pogodi cilj, kreće ka novoj lokaciji.

Smatra se da je ovaj sistem zadao novi pravac u razvoju teških višecevnih bacača u Rusiji i u svetu.

- Podrazumeva se da sistem "Tornado S" po svojim karakteristikama prevazilazi sve svoje prethodnike, a posebno u pogledu dometa i preciznosti. Pored toga, ima i automatizovani sistem koji omogućava koordinaciju dejstva, i to cele baterije. Ovo prenaoružavanje će u značajnoj meri povećati snagu i mobilnost jedinica, s obzirom na to da se smanjuje vreme prelaza sistema u borbeni raspored - smatra vojni politikolog Andrej Koškin.

Ekspert dodaje da je NATO veoma zabrinut zbog prenaoružavanja ruske vojske.

- Na Zapadu vrlo ozbiljno prate kako se prenaoružavaju ruske artiljerijske jedinice i to ozbiljno zabrinjava stručnjake NATO-a. Zbog toga možemo očekivati da će uslediti još jedan napad na Rusiju u informacionom prostoru. Ali to će biti samo pokazatelj da se borbena spremnost naših trupa sve više povećava, a da odbrambene sposobnosti ispunjavaju savremene zahteve - kaže Koškin.

Eksperti ističu da je "Tornado S" najubojitije i najrazornije oružje posle nuklearnog. "Tornado S" jednim plotunom "pokriva" površinu veličine 100 fudbalskih terena, a posle njegovog plotuna na toj teritoriji - ne ostaje ništa. Pored toga, naoružan je i "pametnim" raketama i u stanju je da pojedinačnom paljbom razara protivnička utvrđenja.

Pročitajte OVDE sve o kompleksu “Penicilin”.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA