Najnovije

PUTIN UPOZORAVA BEOGRAD: Srbi, Tramp će vas prevariti oko podele Kosova

Srbi, čuvajte se Donalda Trampa, glasi upozorenje koje je šef Kremlja Vladimir Putin preneo srpskom rukovodstvu povodom pisama koje je američki predsednik uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju. Iako šef Bele kuće piše da je spreman za slavlje povodom postizanja istorijskog dogovora između Beograda i Prištine, odnosno razgraničenja, Moskva se plaši da je posredi zamka za Srbe, kao što je to bio slučaj i u Rambujeu.

Putin upozorava Srbe (Foto: RIA/ Pravda)

- Određene političke struje u Vašingtonu žele da stave Srbiju pred svršen čin kako bi zaokružile kosovsku nezavisnost. Mnoge interesne grupe u SAD su karijeru posvetile stvaranju nezavisnog Kosova da bi im plan tek tako propao. Istovremeno, svesni su da Beograd ima punu podršku Moskve kada je u pitanju Kosovo, što je više puta ponovio i sam Putin rekavši da će Rusija podržati svako rešenje koje prihvata Srbija - navode sagovornici iz diplomatskih krugova i dodaju da je svima poznato da Vašington želi da saseče sve veze Srbije i Rusije.

Mutne igre

Da sa američkim ponudama Srbija mora da bude izuzetno oprezna, upozorio je juče Putinov saradnik i član komiteta Državne dume o međunarodnim poslovima Sergej Železnjak.

- Pozivamo srpsko rukovodstvo da ne naseda na američke provokacije, da ne ide ni na kakve posebne sporazume, već da se bori za zakonite interese Srbije, polazeći od Rezolucije 1244, Ustava Srbije i stava država u kojima živi veći broj stanovništva, uz vodeću ulogu SB UN u kosovskom rešavanju - upozorava Železnjak.

Kako ističe, sa jedne strane se pod neposrednom američkom kontrolom stvara vojska Kosova, koja preti Srbiji i regionu, uvode se carine koje lišavaju Srbe koji žive na okupiranoj teritoriji najpotrebnijih stvari, uključujući lekove, a sa druge strane, šef Bele kuće poziva Vučića i Tačija da proslave to što će po njegovom mišljenju biti "istorijski sporazum".

Uzdržanost je pokazao i Vučić, koji ne deli optimizam sa Trampom.

- Nisam saglasan da smo u finalnoj fazi, nismo blizu rešenja - bio je kratak Vučićev komentar na Trampovo pismo koje mu, kako kaže, govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom.

Bez žurbe

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da treba da budemo strpljivi.

- Amerikancima se očigledno žuri da stave tačku na Kosovo kako bi išli dalje na istok, ali mi moramo pažljivo da vučemo poteze na toj geopolitičkoj šahovskoj tabli. Jasno je da EU nije bila uspešna u svojoj misiji, pa Amerikanci vuku konce, ali Kosovo ne može da se reši bez drugih zainteresovanih strana - Rusije, Kine i Turske. I oni se na kraju moraju pitati - ocenjuje Jovanović te dodaje da bi rešenje moglo da bude podela teritorija, ako je potrebno i sa razmenom stanovništva.

U izjavi bivši diplomata Živadin Jovanović dodaje da Kosovo mora da se rešava u okrilju UN.

- Predsednik Vučić je u SB UN iz senke izvukao Rezoluciju 1244 i svaki dalji pregovori moraju da se održe na tim osnovama uz uključivanje velikih sila. Briselski dijalog je tapkanje u mestu, a da li će to rešavanje da se odigra na nekoj mirovnoj konferenciji, da li će to da se zove Dejton 2 ili Dejton 3, to je manje važno. Do uravnoteženog rešenja može da se dođe samo ako su snage uravnotežene - uveren je Jovanović.

Propali pregovori u Rambujeu

- srpska, albanska i delegacija međunarodne zajednice sastale su se 1999. u Rambujeu da reše problem Kosova i Metohije

- konferencija trajala 17 dana

- ispostavilo se da je to bila simulacija pregovaranja kako bi Amerika obezbedila alibi za primenu sile prema Srbiji

- pred Srbiju je bio stavljen ultimatum: Kosovo dobija natrag svoju autonomiju, OVK se razoružava, a mirovne snage i NATO se raspoređuju na to područje, što je značilo našu kapitulaciju

- Ričard Holburk sastao se poslednji put sa Miloševićem u martu 1999. i ponudio mu zadnju šansu da prihvati ugovor u Rambujeu, on je to odbio, što je dovelo do NATO bombardovanja SRJ, koje je trajalo 78 dana, od 24. marta do 11. juna 1999.

Vučić pisao Putinu

Predsednik Vučić čestitao je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu Dan radnika bezbednosnih organa, zahvalivši se istovremeno na principijelnom stavu Rusije po pitanju KiM i izrazivši zadovoljstvo zbog Putinove predstojeće posete Srbiji.

- Dozvolite da izrazim i veliku zahvalnost povodom principijelnog stava Rusije po pitanju KiM i aktivne podrške u međunarodnim organizacijama, a posebno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Radujem se vašoj predstojećoj poseti Srbiji, koja će biti ne samo potvrda snažnog srpsko-ruskog prijateljstva već i prilika za razgovor o saradnji i konkretnim projektima u budućnosti - napisao je Vučić.

Ukoliko počne rat na Kosovu umešaće se Rusi, a onda nastaje haos. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin o Kosovu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA