Najnovije

LAVROV O NUKLEARNOM RATU SA AMERIKOM: Evo kakve bi bile posledice

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov navodi da bi oružani sukob Rusije i Sjedinjenih Američkih Država imao katastrofalne posledice za čovečanstvo.

Sergej Lavrov (Foto: RIA Novosti)

Sergej Lavrov veruje da svi u svetu dobro shvataju da bi oružani sukob sa učešćem dve vodeće nuklearne sile, Rusijom i SAD, imao katastrofalne posledice za čovečanstvo.

"Nema sumnje da u nuklearnom ratu ne može da bude pobednika i on nikada ne sme da se povede, rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Vašington i njegovi saveznici su usredsređeni na sopstvene geopolitičke ambicije i nisu spremni da se prilagode globalnim realnostima, koje se ne menjaju u njihovu korist.

"Odatle i težnja da se ovi procesi na sve načine obuzdaju i veća nego ranije agresivnost u spoljnim poslovima. Nameće se konfrontacija, a kanali dijaloga se zamrzavaju", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Dodaje da posebnu zabrinutost izazivaju koraci ka uništavanju velikih međunarodnih sporazuma o strateškoj stabilnosti.

"Takva konfliktna linija sukoba, zasnovana na vojnim sredstvima, neizbežno dovodi do dalje neuravnoteženosti arhitekture globalne bezbednosti i doprinosi trci u naoružanju, a može doći do situacije kada cena greške ili nesporazuma postane fatalna", ocenio je Lavrov.

Dodaje da Rusija preduzima neophodne korake za zaštitu nacionalnih interesa i jačanje odbrambene sposobnosti zemlje, o čemu je predsednik Vladimir Putin više puta govorio.

"Nadamo se da će zdrav razum ipak prevladati, jer uprkos razilaženju stavova i Rusija i Zapad zajednički snose ogroman deo odgovornosti za budućnost čovečanstva i za pronalaženje efikasnih odgovora na mnogobrojne izazove i pretnje našeg vremena", istakao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Pozvao je zapadne lidere da deluju predvidivo, da strogo poštuju međunarodno pravo i da se oslanjaju na Povelju Ujedinjenih nacija, jer će tada ova pitanja sama od sebe nestati.

Kako je ruska vojska nasmejala svoje ljubitelje, pogledajte OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruska vojska 2018.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA