Najnovije

PODVIJA REP ILI KUPUJE VREME?! Stoltenberg u ime NATO-a poslao odvažnu poruku Rusiji! (VIDEO)

Krajem oktobra, ruske oružane snage su saopštile da je u poslednjih nekoliko meseci primećen značajan porast aktivnosti izviđača NATO na ruskim granicama. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedeljak da je blok podržao ideju kontrole naoružanja i da je spreman za razgovore sa Rusijom.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg (Foto: Jutjub)

- NATO je snažan zagovornik kontrole naoružanja kako bi svi bili sigurniji. Tražimo dijalog sa Rusijom i težimo unapređenju odnosa, ali da bi to bilo moguće, Rusija mora u potpunosti poštovati svoje međunarodne obaveze - rekao je Stoltenberg novinarima. na sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO. Generalni sekretar NATO-a je rekao da će ministri inostranih poslova razgovarati o Sporazumu o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

Stoltenberg je rekao da NATO procenjuje situaciju i preduzima mere kako bi se osigurala bezbednost svih članica Alijanse. Izjava dolazi dva meseca nakon što je Stoltenberg rekao da je Alijansa spremna da nastavi dijalog o Sporazumu o nuklearnom naoružanju (INF) sa Rusijom.
Govoreći dalje, visoki zvaničnik je pozvao na smirivanje situacije oko najnovijeg incidenta u Kerčkom moreuzu.

Dana 25. novembra tri ukrajinska vojna broda, “Berdijansk”, “Nikopol” i “Jani Kapu” - ušle su u ruske teritorijalne vode i počele da se kreću ka Kerčkom prolazu, koji služi kao ulaz u more. Ukrajinski brodovi i njihova 24-člana posada uhapšeni su i zatvoreni u Rusiji nakon što nisu odgovorili na zakonit zahtev da se zaustave. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je incident pripremanom provokacijom, rekavši da se čini da je povezan s nizim izjava ukrajinskog predsednika Porošenka uoči predsedničkih izbora sledećeg proleća. 

Rusija i NATO održavaju rasprave o aktuelnim pitanjima preko Saveta NATO-Rusija, koji je osnovan 28. maja 2002. godine. Savet je, međutim, suspendovan od 2014-2016. godine zbog situacije u Ukrajini. Poslednji sastanak Saveta NATO-Rusija održan je u oktobru u sedištu NATO-a u Briselu.

DNR odgovorila na uvođenje ratnog stanja u Ukrajini. Pogledajte OVDE kakvu poruku šalju.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jens Stoltenberg uoči susreta Komisije NATO-Ukrajina

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA