Najnovije

IZMAKLO KONTROLI: Paradoks da EU može da izađe na kraj s Londonom, ali ne i sa Prištinom

Novinar dnevnog lista Danas i programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović izjavio je u Novom danu da Prištinu interesuje Evropska unija (EU) samo u onoj meri u kojoj je u korist nezavisnosti Kosova.

Tači i Mogerini (Foto: Jutjub)

Govoreći o jučerašnjoj poseti Johanesa Hana Beogradu i Prištini, Panović ocenjuje da u kriznim situacijama, kao što su bila i dešavanja u Albaniji i Makedoniji, Johanes Han i EU nisu dali rešenje.

"Pored loše snage EU na ovom polju, to je i poraz Berlinskog procesa. Pokazuje se, što je najtragičnije, da EU nema kapacitet da pacifikuje ovu stvar, gde Priština krši sporazume", smatra Panović.

On dodaje i da, kad je u pitanju Velika Britanija, EU iznenađujuće pokazuje žilavost i rigidnost.

"Dok, paradoksalno, nemoguće je da može tako sa Londonom, a ne može sa Prištinom", ističe Panović.

Prema njegovim rečima, postoji i "opasna vrsta konspirološke svesti kod građana".

"Mnogi misle: sve je to dogovoreno, sve je to igra. A šta ako nije igra? Šta ako je i dogovoreno, a izmakne kontroli?", pita se Panović.

On ocenjuje da unutar Kosova postoji i određena vrsta frustracija.

"Mnogo mladih ljudi je getoizirano, napuštaju državu. Takva vrsta pseudodržave je frustrirajuća jer postoje generacije koje su godine provele u situaciji koja je vanredna", kaže on. 

Panović ističe da postoji iluzija da kad bi Srbija bila idealna zemlja - demokratska i kad bi se suočila sa prošlošću - da bi tu zemlju prihvatile Hrvatska, ali i Sarajevo i Priština.

"To nije tačno. Jaka Srbija ne odgovara zemljama bivše Jugoslavije", zaključuje Panović.

Koordinatorka nacionalnog konventa EU u Srbiji Nataša Dragojlović ocenila je da Han nije postigao ono što je bio cilj njegove posete.

"Nije uspeo da ubedi prištinske vlasti da prestanu da krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazum. Ugrozili su dijalog, destabilizovali ekonomski, politički a možda i bezbednosno čitav region", smatra ona.

Dragojlović ističe da su njegove poruke bile jasne, "vrlo evropske" - utemeljene na evropskim vrednostima. 

Prema njenim rečima, Priština je čitavu taktiku razvila na "pokušajima da krši međunarodne ugovore".

"I nikad nikome za to nisu odgovarali. Neko treba da odlučne deluje i ukaže da se takvo ponašanje više neće tolerisati", smatra ona.  

Ona dodaje da EU nije u interesu da se region destabilizuje, dok se to ne može reći za "druge svetske aktere koji su deo problema i rešenja".

"Loša je poruka da se nekome ko bezočno krši pravila gleda kroz prste, a nama se meri svaka reč i izjava. Beograd može sad da čeka da neko drugi, ko je za prištinske vlasti autoritet, reši taj problem i vrati ih za sto", kaže ona.

Međutim, zaključuje Dragojlović, sad se postavlja pitanje, čak i da se postigne sporazum, ko je garant da će se on primenjivati.

Pročitajte OVDE da li je Vojska Kosova poslednji čin specijalnih mera Prištine za Beograd.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

EU je još pre nedelju dana od Prištine tražila da povuče mere.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA