Najnovije

NEIZVODLJIV PLAN EU: Ne mogu da skupe 10.000 graničara

Plan Evropske unije da 10.000 graničara bude na granicama EU u naredne dve godine nije izvodljiv, saopšteno je iz austrijskog predsedništva EU.

Bodljikava žica (Foto: Pixabay)

Pojedine zemlje članice EU izrazile su zabrinutost da bi plan ugrozio njihovo suvereno pravo da kontrolišu svoje granice, dok su drugi zabrinuti zbog finansiranja tolikog broja ljudi koji je u septembru predložila Evropska komisija.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl ocenio je u Briselu da cilj Evropske komisije da angažuje 10.000 graničara do 2020. godine "prevazilazi granice izvodljivog".

- Zbog toga sada pokušavamo da pronađemo odgovarajuće kompromise. Ne dobijamo ništa upisivanjem na papir broja 10.000, a da to ljudstvo ne postoji u stvarnosti. Zato je produžen rok za to - izjavio je Kikl novinarima.

Austrija je predsedavala sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, na kojem se raspravljalo o planovima ograničavanja migracije.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer izjavio je da će ministri morati da razgovaraju o tome koliko kontrolnih položaja je realno da se postavi do 2020. godine, javio je AFP.

- Ne bismo trebali da dajemo bilo kakva utopijska obećanja - upozorio je nemački ministar.

EU pokušava da ojača kapacitete odbrane od budućih priliva migranata, nakon što je znatno smanjen broj onih koji dolaze u Uniju posle 2015. godine, čemu je doprinela saradnja Turske i Libije.

Kako i kada teroristi planiraju napad na Crnu Goru, pogledajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ekstremna kontrola EU granica

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA