Najnovije

DA LI JE OVO MOGUĆE: Argonauti na Kalemegdanu i faraoni sa Dunava (VIDEO)

U prostorijama Srpskog kulturnog centra "Ćirilica" u Skerlićevoj ulici u Beogradu održan je još jedan okrugli sto o problemima srpske istoriografije.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Učesnici tribine bili su istraživači Ilija Ogorelica, Miodrag Milanović, Milutin Jaćimović, Dragan Filipović i novinar i istraživač Dragan Jovanović. Oni su ukrstili svoje stavove o tome da li je grči ep iz 3. veka p.n.e. “Argonautika” koji je napisao Apolonije sa Rodosa opisuje istinite događaje i kojim putem su Jason i argonauti plovili.

Ogorelica smatra da je Argonauti plovili Dunavom i nekadašnjim Panonskim morem i da su stigli do Beograda. Ogorelica je inače zastupnik teze o tome da se Troja nalazila ispod planine Avale. Za razliku od njega, Jaćimović, koji tvrdi da je Troja bila na mestu današnjeg Skadra, kaže da su Argonauti plovili Jadranom.

Miodrag Milanović ostao je rezervisan na ovakve tvrdnje. NJegov stav je da je reč o fikciji, epu, nastalom na osnovu Ilijade i Odiseje i da on nema nikakvu istorijsku osnovu, upoređujući ga sa Tolkinovim Hobitima.

Dragan Filipović izneo je tezu da je reč o starom srpskom epu koji su Grci prepisali i greškom ga smestili na zemlju iako, po Filipoviću, reč je o nebeskim telima i njihovom kretanju. On je podsetio na drevni srpski kalendar koji se zasnivao na prirodi i astronomiji, objašnjavajući da Grci to nisu umeli da shvate. On je rekao da je u srpskom usmenom narodnom predanju ostao sličan mit “Zlatoruni ovan”.

Novinar Dragan Jovanović delimično se složio sa tezom Ilije Ogorelice tvrdeći da se na Avali nalazio hram koji je sagradio trojanski kralj Prijam. Jovanović tvrdi da se drevni Egipat zapravo nalazio u Podunavlju, a da faraoni imaju srpsko poreklo. On veruje da su Argonauti stigli do Beograda i Kalemegdana.

Zanimljivu diskusiju zabeležile su kamere produkcije HelmCast:

Knjigu o Troji kod Beograda možete naručiti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA