Najnovije

VUČIĆ: Pozvao sam senatora da zamoli Albance za...

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je od američkog senatora Rona DŽonsona tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompromis. Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, poručio američki senator.

Vučić i DŽonson (Foto: predsednik.rs)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom, uticajnim republikancem iz Viskonsina i predsedavajućem senatskog Komiteta za unutrašnju bezbednost i potkomiteta za Evropu.
U godini kada se obeležava stogodišnjica odnosa Srbije i SAD, Vučić je na konferenciji za novinare u vili "Mir" rekao da su razgovarali o unapređenju odnosa, posebno ekonomskih, zatim o stabilnosti u regionu, odnosima Beograda i Prištine i o podršci Amerike evropskom putu Srbije.
Razgovor s američkim senatorom bio je sadržajan, sveobuhvatan i iskren, rekao je predsednik Srbije.
Vučić je primetio da "po pitanju odnosa s Prištinom imamo različite stavove".
"SAD su priznale jednostrano proklamovanu nezavisnost, razgovarali smo o tome, a naše je nadanje, na desetu godišnjicu proglašenja, da se stvari reše kompromisom", kaže predsednik.
Srbija je za to spremna, ističe Vučić ali ukazuje da je za kompromis potrebno dvoje.
Rekao je da će DŽonson sutra boraviti u Prištini, podsećajući da SAD imaju snažan uticaj na ono što Albanci zovu stvaranje kosovske nezavisnosti.
Predsednik Vučić je preneo da je od senatora DŽonsona tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompromis.
Kompromis ne može biti takav da jedna strana bude zadovoljna a druga nezadovoljna, napomenuo je predsednik Srbije.
"Otvoreni smo za razgovore. Ne istrčavamo se u javnosti šta je moguće, a šta nije, šta se sme, a šta ne sme. Nije nam to potrebno za unutrašnje političke prilike. Za naš narod je važno da donesemo rešenje dobro za našu decu i budućnost, da Srbija ne bude ponižena, niti sa manjim poštovanjem u odnosu na ono koje ima danas", objasnio je Vučić.
Preneo je da je sa DŽonsonom razgovarao i o podršci SAD evropskom putu Srbije, za koji je dobio snažnu podršku Vašingtona.
Senatoru je zahvalio na poseti i podsetio da on ovde nije prvi put, te da je reč o čoveku koji je uticajan i iskreno se zalaže za još bolje odnose dve zemlje.
Vučić je podsetio i da se za nekoliko meseci navršava sto godina od kako je u znak savezništva ispred Bele kuće podignuta srpska zastava.
Ponovio je poziv od prošle godine američkom predsedniku da poseti Srbiju, uz nadu da će to biti u ovoj godini, ukoliko Donald Tramp bude za to imao priliku i vreme.
Bilateralni odnosi, rekao je predsednik, razvijaju se na političkom i ekonomskom planu, gde je trgovinska razmena dostigla 560 miliona dolara, ali gde, kako je primetio, ima prostora za dalji rast.
"Očekujemo i veći dolazak američkih investitora", rekao je predsednik Srbije.
Tema odnosa u regionu apsolvirana je tako što je Vučić obavestio DŽonsona o tome da je pre nekoliko dana bio u Hrvatskoj.
Dodao je da u utorak očekuje dolazak predstavnika nestalih iz Hrvatske kao i nacionalne manjine Hrvata u Srbiji, a sve s ciljem da se počne sa rešavanjem konkretnih problema građana, a ne da se sve završi s dva dana zvanične posete i bukom koju je ta poseta proizvela.
"Uradićemo sve da ispunimo ono što smo govorili u Zagrebu, a da to ne bude predstava za javnost", poručio je Vučić.
U BiH, dodao je, poštujemo teritorijalni integritet, ali isto to i u RS, bez ikakvih pretenzija da ugrožavamo teritorijalni integritet bilo koga u regionu.

DŽonson: Narodi u regionu treba da oproste da bi imali sjajniju budućnost

Ron DŽonson je, posle razgovora sa predsednikom Vučićem, rekao da se prošlost ne može zaboraviti, ali da narodi na Balkanu treba da oproste, koliko god bilo teško, da bi išli ka prosperitetnijoj budućnosti.
"Svi moramo gledati u budućnost, niko neće zaboraviti prošlost, to nikada ne bih tražio, ali tražim da svi narodi u regionu oproste da bi svi imali sjajniju budućnost. Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih", rekao je DŽonson novinarima u vili "Mir".
Kako kaže, u Beogradu je da se "obavesti, informiše i osnaži odnos sa Vučićem, kako bi razumeo ideje i težnje Srbije", dok ide ka miru i prosperitetu.
Istakao je da je još prilikom susreta sa predsednikom Vučićem u Vašingtonu odmah procenio da je on pravi lider.
"Odmah sam procenio da je pravi lider i da ima hrabrosti da rukovodi, ne samo na dobrobit naroda Srbije, nego svih u regionu. A to će doneti dobrobit i celom svetu", poručio je DŽonson.
Zahvalivši se Vučiću na gostoprimstvu, dodao je da je i američki predsednik Vudro Vilson pre 100 godina ukazao na značaj koji Srbija ima za mir u regionu i svetu.

"Strpljenje i fleksibilnost ključni za region"

Vučić i DŽonson su na konferenciji za novinare odgovarali na pitanja u vezi sa izjavom Sergeja Lavrova da od Srbije ne treba praviti novu Ukrajinu i tražiti da bira između EU i Rusije, te da li dugoročna normalizacija odnosa sa Prištinom znači priznanje nezavisnosti.
DŽonson je najpre istakao da smatra da su ekonomske slobode te koje mogu da doprinesu boljitku svih u regionu.
Američki senator je rekao da iskreno veruje da ekonomski razvoj i mogućnosti, uključujući sve zemlje, pa i Rusiju, podrazumevaju slobodno tržište, te da je "istorijska tragedija" što Rusija, nakon raspada Sovjetskog Saveza, "nije prihvatila pruženu ruku" Zapada i sarađivala sa njim.
Rekao je da Srbija i njen predsednik teže tom modelu ekonomskih sloboda, što bi, ocenio je, donelo prosperitet svima u regionu.
SAD istakao je, mogu biti samo te koje će podržavati, a nikako nešto nametati, bilo šta.
"Put strpljenja i fleksibilnost je ono što će pomoći da idemo napred", rekao je američki senator.
Te dve reči, strpljenje i fleksibilnost, od ključnog su značaja, nadovezao se predsednik Srbije i podvukao da je velika stvar što je to izneo gost iz SAD.
Vučić je ponovio da je važno da se razgovara, da ljudi i narodi u regionu dođu do rešenja.
"To je veoma važno i nadam se da to svi drugi razumeju", dodao je predsednik Srbije.
Prema njegovim rečima, na taj način svi bi imali budućnost i to se ne radi zarad Rusije ili SAD ili bilo koga drugoga, već zbog sebe i onoga što je potrebno našoj deci.
Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, da ima iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i drugim zemljama i dodao da je to pozicija koju iznosi svuda u svetu.
Srpsku politiku ne vodi niko drugi sem naroda i građana Srbije koji biraju svoje rukovodstvo, rekao je Vučić i dodao da je ta politika vrlo jasna i ne menja se nekoliko godina.
Ona je na čvrstim postulatima - to je politika stabilnosti, budućnosti i ekonomskog prosperiteta, zaključio je Vučić.
Srbi na KiM preplavljeni informacijama o podeli Kosova. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA