Najnovije

PO KOM OSNOVU? Slovenija od Srbije potražuje 313 umetničkih dela i filmove!

Ako Slovenci traže umetnine iz Narodnog muzeja ili MSU ostaće kratkih rukava. Ja razumem da njima ide voda na usta, ali ako hoće da gledaju neka plate i dođu turistički. Sasvim lako i pouzdano se može utvrditi šta je čije, nemaju šanse. Oni su naučili kutlačom da zahvataju, a kašičicom da daju, kaže istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Narodni muzej (Foto: Jutjub)

Na nedavnoj sednici Vlada Srbije i Slovenije jedna od glavnih tema bilo je pitanje sukcesije. Slovenija od Srbije potražuje 313 umetničkih dela i filmove, dok Srbija od Slovenije traži da 15 Titovih automobila bude vraćeno u Muzej istorije Jugoslavije. 
Prema dosad objavljenom, Slovenci traže slike i skulpture slovenačkih umetnika, pojedine snimke "Filmskih novosti", zastave slovenačkih jedinica iz NOB-a, predmete iz Vojnog, ali i Poštanskog muzeja.
"Nije teško utvrditi ko je vlasnik, ono što se nalazi u muzejima, ni na jedan predmet ne mogu da polažu pravo, sve je kupovano sredstvima Srbije. Kad sam video da se država raspada, proveo sam šest meseci u Ministarstvu inostranih poslova, jer najveći deo tih predmeta koji bi mogli biti savezni je nabavljan tim sredstvima, to je ono što se nalazi u ambasadama, konzulatima, ja sam napravio popis toga. Moj nalaz je bio da se oko hiljadu i nešto značajnih predmeta nalazi u posedu po našim ambasadama i drugim telima. Gledao sam poreklo, najviše je iz Srbije, 70 odsto, to su umetnici od kojih je kupovano. Iz Slovenije vrlo malo, oni su već tada pazili da mnogo ne daju, a sad bi mnogo da uzmu", kaže Nikola Kusovac.
On kaže da je film Kekec početak svih razgovora i dodaje da je ta celuloidna traka čuvana u Kinoteci, koja je finansirana parama iz Jugoslavije. Kusovac naglašava da to čuvanje nije jeftino i poručuje Sloveniji - "sad hoćete da uzmete bez naknade, neće moći".
"Kada držite original onda to ima određenu vrednost, ali kad držite kopije nije problem. Bulajić je Neretvu pravio jugoslovenskim parama, sigurno je nešto i Slovence koštalo. Oni su najmanje ulagali u sve što je jugoslovensko, sad bi da se deli", rekao je Kusovac.
Premijerka je u jednom trenutku nedavne posete LJubljani rekla - nema sumnje da je Kekec slovenački. Na pitanje da li to nagoveštava da će umetnine sa spiska 313 umetničkih dela koja traži Slovenija, biti i vraćene, premijerka je rekla da je za neke stvari lakše da se razdvoje da li su srpske ili slovenačke.
"Da premijerka u znak dobre volje ne napravi grešku, neka preračuna koliko je koštalo čuvanje", navodi Kusovac.

Automobili otišli na revers i još se nisu vratili

Predmet sporenja Srbije i Slovenije u i automobili Josipa Broza Tita, koji su u Sloveniju otišli kao eksponati na revers.
"Otišli su iz memorijalnog centra Josipa Broza Tita 1986. na petogodišnju izložbu i taj ugovor je prekršen, ostali su u Sloveniji, nisu se vraćali, tokom raspada SFRJ je bilo pokušaja da se vrate. Igraju se gluvih telefoina, ne znam šta će biti, ti automobili ne mogu da budu predmet sukcesije, zato što su deo neispoštovanog ugovora", smatra Đorđe Sugaris sa portala Autoslavia.
Među tim automobilima, koje Srbija potražuje, su blindirani Mercedes, Kadilak u kome su se vozili astronauti, Pakard, Kapmanjola i čuveni Rols Rojs fantom kabriolet.
"Oni zahtevaju veću pažnju nego što im je davana. Ako dođu nazad, čak i u ovom stanju, oni su dobri da budu izloženi, bili bi zanimljivi za svakog kog voli automobile i interesuju se za to šta je Tito vozio. Većina automobila je u Srbiji, deo je u Hrvatskoj, postoji dosta legendi o automobilima koji su prodavani budzašto. Srbija je svoje automobile sačuvala. Nekli su putovali s Titom Plavim vozom, a ovi u Sloveniji su mahom bili u Beogradu", kaže Sugaris.
Ona kaže da bi ti automobili mogli da naprave bum u svetu automobilskih muzeja, jer se takve kolekcije retko viđaju, a neki imaju i zanimljive priče.
Pročitajte OVDE kakva se to teška kriminalna radnja desila u Hrvatskoj a tiče se ukrajinskih MiG-ova?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Da nije bilo Srbije, Slovenija i Hrvatska bi još bile u Austriji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA