Najnovije

"MOĆNI JURIŠNICI": Kako bi mogla da izgleda srpska helikopterska eskadrila?

Ako se Vojska Srbije u narednom periodu odluči za nabavku Mi-35 helikoptera iz Belorusije, praktično će u svojoj eskadrili, uz već postojeće, imati čak tri tipa takozvanih "jurišnih" helikoptera.

Mi 35 (Foto: Jutjub)

U prevodu, reč je o letelicama koje su opremljene protivoklopnim oružjem, navođenim oružjem vazduh-zemlja i vazduh-vazduh, kao i sistemima za upravljanje iz tog oružja. Ovakvi helikopteri su pokretni i sa velikom vatrenom moći, zbog čega se koriste i u protivtenkovskoj borbi.
Da se o nabavci Mi-35 helikoptera razmišlja, potvrđuju i iz Ministarstva odbrane.
- Kako je i ministar odbrane Aleksandar Vulin naglasio da bi mnoge zemlje želele da imaju borbene helikoptere odličnih karakteristika, tako i mi analiziramo varijantu opremanja borbenim helikopterima sa transportnim mogućnostima tipa Mi-35 i Mi-17 - kažu u Ministarstvu.
Navode i da je u srednjoročnim planovima razvoja i opremanja Vojske Srbije, pored ostalog, predviđeno i opremanje transportnim helikopterima sa borbenim mogućnostima. Tako su, kažu, 2016. godine nabavljena dva helikoptera tipa Mi-17V5 iz Ruske Federacije, i potpisan je ugovor za nabavku šest novih helikoptera H-145M, proizvođača "Erbas Helikopters" iz Nemačke, koji će biti isporučeni 2019. godine.
- Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije razmatraju mogućnost daljeg unapređenja transportnih kapaciteta i borbenih sposobnosti helikopterskih jedinica Vojske Srbije. U vezi sa tim, analizira se više varijanti i mogućih opcija opremanja u taktičkom i tehno-ekonomskom pogledu - kažu u Ministarstvu.
Prema za sada nepotvrđenim informacijama, Srbija razmatra nabavku šest protivoklopnih helikoptera Mi-35 iz Belorusije. Inače, njih proizvodi Rusija, pa bi njena saglasnost bila neophodna za eventualnu kupovinu.
Reč je, zapravo, o modernizovanoj verziji ruskih helikoptera Mi-24, koja je prvenstveno namenjena protivoklopnoj borbi, ali ugradnjom raketa vazduh-vazduh može da se koristi i za borbu na nebu.

Dva su već u Srbiji, pregovori za još šest

Osim toga, Vojska Srbije nabavila je sredinom 2016. godine i dva ruska helikoptera Mi-17. Međutim, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred prošlogodišnji susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa ruskom državnom kompanijom "Rosoboronoeksport" pregovara se o nabavci još šest ovakvih helikoptera.
Reč je o letelicama koje mogu da nose nenavođene rakete kalibra 80 milimetara u kontejneru sa 80 raketa, ali i top kalibra 23 milimetara u kontejneru sa 250 metara. Poseduje i meteo radar, u kabini može da preveze 25 ljudi, i ponese teret do četiri tone.

Stiže "Erbas"

Ono što će Vojska Srbije zasigurno dobiti su “Erbasovi” helikopteri H-145M, i to devet letelica koliko je naručeno (šest vojsci, tri policiji), ali neće sve stići u isto vreme.
Osim dvočlane posade, jedan helikopter može da preveze još devet naoružanih vojnika, može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, ali i da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke. U civilnoj varijanti, koristi se za traganje i spasavanje. Međutim, koja je cena ove nabavke, nije poznato.

"Penzija" za "gazelu" i Mi-8

Osim ovih koji će stići ili biti ugovoreni, Srbija poseduje još oko 60 jurišnih helikoptera "Gazela", od kojih su neki stari skoro četiri decenije, i koje su svojevremeno razvijale u kooperaciji Francuska i Engleska.
Oni su osposobljeni za protivoklopna dejstva, mogu da se koriste u oružanim sukobima, ali i za vojni i sanitetski transport. Koliko je tačno ovih helikoptera danas operativno, spada u domen vojne tajne.
Na zalasku "karijere" je i šest ruski helikoptera Mi-8, koji se takođe nalaze u floti Vojske Srbije. Oni su korišćeni i za borbe, ali i za evakuaciju tokom ratnih sukoba devedesetih godina na svim ratištima na području bivše SFRJ.
Kako kaže Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala "Tango Six", Vojska Srbije trenutno poseduje dva tipa helikoptera. Srednje-transportne verzija Mi-8 i Mi-17, kao i "lakše" izviđačke tipa "Gazela".
- Aktivnosti države i posledično vojske definitivno idu ka obnavljanju helikopterskih kapaciteta. Državno i vojno rukovodstvo je više puta najavilo da ćemo nastaviti da nabavljamo helikoptere Mi-17, pominje se dodatnih šest letelica kao dodatak dvema koje su nabavljene 2016. godine. Kada je reč o "Erbasovim" helikopterima H-145M, za vojsku i policiju, kada stignu u Srbiju, oni će biti najmodernije letelice u ratnom vazduhoplovstvu - navodi on.

"Čistokrvni jurišnici"

Kako kaže, ako bi Srbija nabavila i helikoptere Mi-35 iz Belorusije, to bi efektivno bio četvrti tip helikotpera u RV i PVO, a treći koji bi imao "sposobnosti vatrenog dejstva" po zemaljskim ciljevima.
- Helikopter ruske proizvodnje je jedini u ovom "trilingu" koji je "čistokrvni" jurišni helikopter po nameni i može, u različitim vrstama misija, prevesti šest do osam vojnika - priča Vojinović.
Koliko bi nabavka i ovih, ali i ostalih helikoptera mogla da košta, ostaće verovatno na nivou procena, jer se transakcije u vezi sa nabavkom vojne opreme po pravilu nikada javno ne objavljuju.
Činjenica je i da Vojska Srbije, kako sada stvari stoje, mahom raspolaže helikoperima starim nekoliko decenija, pa bi nabavka novih značajno doprinela modernizaciji eskadrile, a time i odbrambene i borbene sposobnosti vojske.
Pogledajte OVDE kako izgleda najsavremeniji helikopter na svetu.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Top lista deset najbržih helikoptera u svetu.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA