Najnovije

TRGOVINSKI RAT UNAPRED IZGUBLJEN: Kina leži na rezervama od 3.000 milijardi dolara, a Amerika...

Kina ne treba da se pokaže slabom u trgovinskom sporu protiv "siledžije" kao što je američki predsednik Donald Tramp, smatra Nobelovac DŽozef Stiglic. On smatra da bi povlađivanje Kine dovelo do sve više i više zahteva.

Čiji je dolar? (Foto: public, Pravda)

- Naročito kada imate siledžiju poput Trampa, ne bi bilo dobro da se reaguje na slab način. Povlađivanje u trgovinskom ratu moglo bi da vodi ka sve većim i većim zahtevima - rekao je Stiglic u intervjuu za "Blumberg" televiziju u Pekingu. Tramp je u četvrtak započeo "trgovinski rat" sa Kinom, naloživši naplatu carina na uvoz kineske robe u vrednosti od najmanje 60 milijardi dolara, o čemu više možete da pročitate OVDE. Kina je odgovorila na Trampove tarife na uvoz čelika i aluminijuma carinama na uvozne američke proizvode u vrednosti oko tri milijarde dolara, dodajući da ima pripremljen "sveobuhvatni plan" i za drugi uzvratni udar, navodi njujorška agencija. Stiglic, koji je profesor ekonomije na Kolumbija univerzitetu, kaže da je Kina u svakom slučaju u boljem položaju da odoli "oluji" nego Tramp ako se spor razvije u potpuni trgovinski rat. - To je zato što ima alate i resurse da pomogne onima koji bi bili najviše pogođeni trgovinskim ratom, dok SAD to nemaju - rekao je on. - Kina "sedi" na 3.000 milijardi dolara rezervi koje može da koristi kako bi pomogla onima koji budu najpogođeniji. Mi u Sjedinjenim Državama nemamo ekonomski okvir koji može da odgovori u specifičnim oblastima koje će biti pogođene trgovinskim ratom. Fiskalni resursi Sjedinjenih Država su napeti - objasnio je Stiglic.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

TEKTONSKI POTRES U SVETSKOJ POLITICI: Liberalna demokratija je prevaziđena, vreme je za ''neliberalnu'' demokratiju:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA