Najnovije

DAČIĆ: Ultimatum Prištini - Dajte ZSO ili vraćamo naše institucije na Kosmet

Srbija vraća svoje institucije na sever Kosmeta, jedini je odgovor koji bi Priština dobila od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, ukoliko nastave sa odbijanjem da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Dačić (Foto: Jutjub)

Prvi potpredsednik Vlade ističe da se ne obazire na kritike ulizica iz Beograda koje su ga horski napale zbog zahteva da Srbija povuče potpise i suspenduje Briselski sporazum.
Poslednja runda razgovora u Briselu, gde su učestvovali Vučić i Tači, vas je razbesnela...
- Ja sam potpisao Briselski sporazum i ja bih povukao potpis zbog neformiranja Zajednice srpskih opština i time bismo se vratili na staro stanje. Imao sam više od 40 sastanaka sa Eštonovom i Tačijem da bi se došlo do Briselskog sporazuma. I kako možete da se osećate kad pet godina nakon toga nema ništa od ZSO nego prevarenim.
Sada je povlačenje potpisa rešenje?
- U svakom ugovoru, u svakom sporazumu ako neko ne ispunjava svoj deo obaveza, praktično prestaje da važi. Ne kažem da će Vučić to da učini. Mislim da treba to pitanje otvoreno da postavimo Evropskoj uniji. Dokle će to da traje i na šta to liči? Pet godina je prošlo, nisu formirali Zajednicu srpskih opština, a zbog toga je napravljen Briselski sporazum.
Ako vaš predlog prođe, šta će se desiti na terenu?
- Svima mora da bude jasno da je prethodno stanje, pre Briselskog sporazuma, bilo takvo da je Srbija integrisala institucije u kosovske institucije. I šta sad, nikom ništa? Moraju da znaju da je alternativa tome da oni ne sprovode sporazum da Srbija vrati svoje institucije.
Da li bi to bilo dobro rešenje?
- Mislim da ne bi. Bolje je da se realizuje sve ono što je potpisano. Ali osnovna stvar je naterati Prištinu da realizuje ono što je prihvatila i potpisala.
Kako ih naterati, od koga očekujete da ih natera?
- Ne mogu se naterati tako što nas stalno zezaju i što mi moramo da okrećemo drugi obraz.
Kako će Vučić reagovati, hoće li prihvatiti vaš predlog o povlačenju potpisa?
- Mislim da ne mora da reaguje uopšte, on treba da kaže Evropskoj uniji da to misli narod Srbije. Ubeđen sam da je to većinsko mišljenje. Svi mi moramo da stanemo iza Vučića i njegovog čvrstog odbijanja da prizna Kosovo, da znaju da iza toga stoji ceo narod, a ne da Vučića ostavljamo samog pred raznim pritiscima. To je moj cilj, da EU i Priština znaju da njihove laži i prevare moraju imati kraj.
Mi nemamo gde dalje na ovom planu.
Znači saterani smo u ćošak kako bi priznali nezavisnost pokrajine?
- Ako misle da su nas saterali u ćošak i da smo sada nemoćni, varaju se. Iz ćoška se najbolji udarci zadaju.
Ko može da nam pomogne da naš udarac bude efikasan?
- Prvo treba mi sami da budemo načisto da to hoćemo. Siguran sam da on to hoće. Vučić nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Nisu svesni koliko je on čvrst u tome...
A Kina i Rusija, njihova podrška?
- Tu podršku imamo, ali u slučaju Evropske unije, ta nam podrška i pomoć nije od velike koristi jer nemaju veze sa Briselom.
Ima li nade da Vašington promeni poziciju dolaskom DŽona Boltona na mesto Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, s obzirom na to da je bio protivnik proglašenja nezavisnosti?
- Dobro je što je došao. Jedna stvar je šta je govorio tada, a šta će govoriti sada. Treba s njim da se ostvari komunikacija i sada krećemo u akciju, radićemo sa njima.
Hoće li Amerikanci naterati Haradinaja da čita sporazum?
- Haradinaj kaže da nije još pročitao Briselski sporazum?! Čekaj, a mi ga već pet godina sprovodimo. Pa evo, mi ćemo da povučemo, nećemo da primenjujemo sporazum, barem dok ga on ne pročita.
Šta vi mislite zašto ga nije pročitao?
- Zato što ga boli uvo za Briselski sporazum. Priština sve može, ne primenjuju nešto što su potpisali, a sada sam ja kriv zašto što sam rekao da Srbija ne treba da primenjuje ako oni to ne rade.
Mislite na opoziciju, ali i Vuka Draškovića, koji su vas kritikovali zbog ovog predloga?
- To je takvo jadno ulagivanje Evropskoj uniji da me prosto sramota da reagujem. Ispada da sam ja kriv što sam rekao, odakle mi bezobrazluk da tako nešto iznesem, da pomenem... To je smešno... Što se ne oglase tako što će pitati Albance zašto ne primenjuju dogovoreno ili Evropsku uniju što ih ne tera.

Vučić je previše tolerantan

Šef srpske diplomatije kaže da će Srbija uložiti maksimalne napore za postizanje kompromisnog rešenja u vezi s Kosovom.
- U eri lažnih vesti više se ne zna o čemu se pregovara i da li ima rokova. Ne želim da dajem izjave koje mogu da odmognu Vučiću, ali da, smatram da je predsednik previše tolerantan u vezi s pitanjem Zajednice srpskih opština. Mnogo će njima biti teško sa ovakvim Vučićem koji je razočaran - kazao je šef srpske diplomatije.
Upitan o nedavnoj najavi navodnog nemačkog plana za Kosovo, Dačić je ponovio da je to "čista izmišljotina".
Ko je najveći kupac srpskog naoružanja pročitajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Ja bih povukao svoj potpis sa Briselskog sporazuma
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA