Najnovije

ZA SVAKI SLUČAJ: Amerikanci oko Rusije postavljaju 400 antiraketa!

Samo dan nakon što je Vladimir Putin sunarodnicima i svetu predstavio šest novih superiornih vidova oružja – Donald Tramp je objavio da na još godinu dana ostavlja na snazi antiruske sankcije uvedene zbog građanskog rata na istoku Ukrajine.

Patriot (Foto: Sinhua)

Uz obrazloženje da dejstva i politika Moskve povodom Ukrajine predstavljaju „izvanredno veliku pretnju interesima nacionalne bezbednosti i spoljnoj politici Sjedinjenih Država“.
Ovo se moglo očekivati, ali je – s obzirom na ukupnu situaciju – potencijalni element daljeg zaoštravanja.
U svakom slučaju, povodom sankcija i Trampa u državnom vrhu Rusije nemaju nikakvih iluzija. Uticajni potpredsednik Vlade RF Dmitrij Rogozin, u čijim rukama je sve što je povezano sa vojnom proizvodnjom i naoružavanjem Oružanih snaga RF,  još pre nedelju dana je rekao:
„Sankcije? To je zauvek! Preporod nacionalne samosvesti u Rusiji obično rezultira brzim rastom naše snage. Zapadu to – čak na nivou instinkata – nikada nije bilo po volji. Sankcije su reakcija proverenog neprijatelja na naše jačanje. I, biće ukinute samo ako mi opet postanemo slabi. Zato su za nas sankcije šansa da pokažemo najbolje crte svog nacionalnog karaktera“.
Samo nekoliko sati nakon što je Tramp povukao svoj potez, zamenik ministra odbrane RF Aleksandar Fomin saopštio je da Sjedinjene Države imaju nameru da – u okviru svog projekta globalne protivraketne odbrane – oko Rusije postave 400 antiraketa.  
„U toku je uzimanje Rusije u američki PRO-obruč. Četiri stotine raketa oko naših granica, unutar iste strukture, potencijalno znatno snižava š potencijal uklearnog odvraćanja“ – naglasio je Fomin.
Ekspert za spoljnu politiku i vojna pitanja Andrej Kokošim u vezi sa ovim je ukazao da interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ upravo zato može atakovati teritoriju SAD preko Južnog pola jer su SAD z tog pravca potpuno nezaštićene.
Moskovski vojni ekspert Ivan Konovalov ocenio je da je Zapad nakon Putinovog nastupa bio u šoku kao u vreme kada je shvatio da ruske krstareće rakete „Kalibar“ – primenjene protiv terorista u Siriji – nemaju domet 300 kilometara nego osetno preko 2.000.
Izraelski geopolitičar Jakov Kedmi – bivši šef obaveštajne službe „Nativ“ – ocenio je da ono što je pokazao Putin svedoči da je Rusija za tri generacije naoružanja ispred Zapada. Svojoj proceni je pridodao:
„SAD su verovale da će do 2020-te ostvariti nadmoć nad Rusijom u oblasti strateškog naoružanja. Međutim, sa onim što je prodemonstrirao Putin pokazalo se da stvari stoje sasvim obrnuto. Shvatili su da su se bavili dečijim igrama u odnosu na ono što je izvela Rusija. Amerika će morati da uloži titanske napore da dostigne Rusiju i smanji zaostajanje“.
Kedmi je posebno naglasio da bi voleo da je imao priliku da vidi lica vodećih ljudi u NATO  i u Pentagonu dok su slušali i gledali šta govori Putin. Još je dodao:
„Sada im je jasno da nisu uspeli da Rusiju zaustave sankcijama i da je preteknu na vojnom planu!“
Pročitajte OVDE kako je Putin objasnio američkoj voditeljki svojstva ruskog oružja?

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako izgleda postavljanje antiraketnog sistema "Patriot".
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA