Najnovije

SRĐAN NOGO: Srbija – zemlja u kojoj se izdaja poštuje (VIDEO)

Pre 16 godina, 14. Marta 2002. Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije na čelu sa generalom Acom Tomićem uhapsila je, u motelu Šarić na Ibarskoj magistrali, Momčila Perišića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije i predsednika Odbora za bezbednost Skupštine Savezne Republike Jugoslavije, i DŽona Dejvida Nejbora, formalno diplomate u rangu prvog sekretara u ambasadi SAD u Beogradu, a stvarno šefa CIA za Balkan. Perišić je uhapšen u trenutku kada je Nejboru predavao strogo poverljive dokumente, a ovaj njemu novac u koverti. Dokumenti su bili originalni i nosili su oznaku vojne tajne. Momčilo Perišić je od 1993. do 1998. godine bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Srđan Nogo (Foto: Jutjub)

Piše: Srđan Nogo, narodni poslanik Republike Srbije - Dveri Kompletan video materijal, kao i svi fono zapisi, su snimljeni veoma profesionalno. Do detalja se vide susreti Perišića, drugooptuženog Sekulića i Nejbora, posebno primopredaje dokumenata i prebrojavanja novca. Nije ostavljena ni najmanja šansa dežurnim i dobro plaćenim “dušebrižnicima“ da posumnjaju u verodostojnost. Tadašnji ambasador SAD Montgomeri je nakon projekcije filma kratko rekao: “Vrhunski odrađen posao. Ovoga sam se i plašio!“, nakon čega je napustio sastanak sa tadašnjimpredsednikom SRJ, Vojislavom Koštunicom.
Ova brilijantna operacija je bila jedna od najznačajnijih u istoriji srpskih službi bezbednosti, i jedna od najvećih kontraobaveštajnih akcija u svetskim razmerama, i služi na ponos Vojnoj službi bezbednosti. 
Gde su danas akteri ove akcije. DŽon Dejvid Nejbor je posle puštanja iz pritvora proteran iz Savezne Republike Jugoslavije kao “persona non grata”, da bi na putu od Beograda do aerodroma u Budimpešti poginuo u saobraćajnoj nesreći, kada automobil koji ga je vozio udara u cisternu sa gorivom. Posle te saobraćajne nesreće, DŽon Dejvid Nejbor dobija novi identitet, i danas obavlja svoj stari posao iz ambasade SAD u Sofiji. Na sastanku lidera regiona 1. marta 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić sreo se sa DŽonom Dejvidom Nejborom. Poslanik Dveri Zoran Radojičić je na sednici Narodne Skupštine 08. marta 2018. godine postavio poslaničko pitanje Aleksandru Vučiću da obavesti poslanike o čemu je pričao sa Nejborom. Nije ni malo čudno da se Vučić sreće sa mrtvim čovekom, imajući u vidu da svaki put na izborima za njega glasa veliki broj mrtvih lica. 
Protiv Momčila Perišića nekadašnje vojno pravosuđe pokrenulo je u martu 2002. godine postupak za špijunažu protiv Perišića, ali se on tada pozvao na poslanički imunitet. Postupak je ponovo aktiviran 2004. ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005. gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom. Zbog sudskog epiloga ove špijunske operacije rasformirano je vojno pravosuđe, a sudski postupak u Hagu protiv Perišića upravo je imao za cilj sklanjanje Perišića od sudskog procesa u Srbiji.  Proces za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine, ali do današnjeg dana sudija Nataša Albijanić nije okončala prvostepeni postupak. Momčilo Perišić je bio gost na prijemu, koji je organizovao predsednik Srbije na Anddrićevom vencu, povodom dana Vojske. Taj čin predstavlja prvorazredni skandal, poniženje i uvredu za sve aktivne i penzionisane pripadnike vojske, sve učesnike i žrtve otadžbinskih i odbranbenih ratova u periodu 1991-1999, kao i za slavnu istoriju srpske vojske. Očigledno je da smo na ovaj način dobili odgovor na pitanje o čemu su pričali Aleksandar Vučić i DŽon Nejbor, i da je CIA naložila da se izvrši rehabilitacija Perišića. 
Glavni heroji ove priče, general Aca Tomić i Uprava bezbednosti VJ imali su drugu sudbinu. Briljantno osmišnjena i još bolje sporovedena akcija, kao da je najavila zvezdu u nestajanju, tj. poslednju ozbiljno ustrojenu i vođenu bezbednosno-kontraobaveštajnu službu na ovim prostorima. Nedugo zatim, Uprava bezbednosti VJ je ugašena, oteta Vojsci i premeštena u civilno rukovođenje pod okriljem ministarstva – pod novim, modernim nazivom, Vojnobezbednosna agencija. General Tomić je smenjen ukazom Ministarstva odbrane koji je stupio na snagu 7. aprila 2003, a već sledećeg dana uhapšen je u okviru Sablje i držan u pritvoru tri i po meseca, što je prestavljalo osvetu CIA jer se drznuo da sprovede onako brilijantnu akciju. Tačno godinu dana od momenta hapšenja tužilaštvo je odustalo od optužnice, a presudom Vrhovnog vojnog suda od 29. aprila 2004. poništeno je rešenje Ministarstva odbrane kojim je Tomić razrešen dužnosti. General Aca Tomić je danas penzioner, koji uživa veliki ugled i poštovanje svojih kolega, srpskoga naroda, ali i veliki ugled u svim službama sveta zbog svojih sposobnosti, profesionalizma i patriotizma. On nije bio prisutan na prijemu povodom Dana Vojske, i to najbolje oslikava stanje u kome se Srbija nalazi. 
Vreme je da se oslobodimo okupacije. Osnovni uslov za to je da svi oni koji su radili za strane službe, i pljačkali ovu državu odgovaraju. Najbolji primer da je to moguće izvesti, i način za to daje upravo general Aca Tomić. Dužnost nove generacije srpskih rodoljuba je da to sprovedu.
Konferencija poslanika Srđana Noga i Zorana Radojičića u Narodnoj skupštini na temu prisustva Perišića proslavi Dana Vojske:  Zašto Slobodan Antonić optužuje Vučića za izdaju saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA