Najnovije

ASAD: Moja zemlja ne poseduje hemijsko oružje, jedina misija SAD u Siriji je podrška terorista

Sirijski predsednik Bašar el Asad negirao je da Sirija poseduje arsenal hemijskog oružja i odbacio optužbe da su njegove snage upotrebile takvo oružje protiv civila u sirijskom gradu Duma, preneli su lokalni mediji.

Asad (Foto : pres-služba sirijskog predsednika)

On je u intervjuu listu "Katimerini" naglasio da Sirija ne poseduje hemijsko oružje još otkako ga se odrekla 2013. godine.

- Međunarodna agencija za hemijsko oružje je sprovela istragu o tome i jasno je dokumentovano da mi nemamo takvo oružje - rekao je Asad tokom prvog intervjua otkako su SAD, Velika Britanija i Francuska 14. aprila izvršile napad na Siriju, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Dumi.

Asad je napomenuo da su "priče Zapada", u kojima je Damask optužen za upotrebu hemijskog oružja, pokrenute nakon pobede sirijske vojske, preneo je "Sputnjik".

- To je farsa, veoma primitivna predstava, sa ciljem da se napadne sirijska vojska. Zašto? To je najvažniji deo: kada su teroristi izgubili, SAD, Francuska i Velika Britanija, kao i njihovi drugi saveznici koji žele da destabilizuju Siriju, izgubili su jednog od glavnih aduta. Zato su morali da napadnu sirijsku vojsku, samo da bi podigli moral terorista i sprečili sirijske snage da oslobode još neka područja u Siriji - izjavio je sirijski predsednik.

Situacija u Siriji je ozbiljno eskalirala u poslednjih nekoliko sedmica, nakon što je veliki broj medija optužio Damask za upotrebu hemijskog oružja u Dumi u području istočne Gute.

Sirijske vlasti i Rusija su odbacili optužbe da je Damask izvršio takav napad i optužili teroriste za insceniranje napada, dok su nevladinu organizaciju "Beli šljemovi" optužili za uticaj na javno mnjenje i pravdanje moguće strane intervencije u Siriji.

Nekoliko granata, lansiranih sa teritorije Golanske visoravni pogodilo je sirijsku provinciju Kuneitra. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sastanak Asada i Putina u Sočiju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA