Najnovije

OPA! Merkel i Makron predvode pobunu EU protiv Sjedinjenih Država!

Lideri Nemačke i Francuske, koji su se sreli u Ahenu na dodeli nagrade „Karlo Veliki“ objavili su da ne veruju Sjedinjenim Državama i da nameravaju da stvore „jedinstvenu Evropu“.

Merkel i Makron (Foto: Sinhua)

Piše: Igor Gaškov

To je bila najoštrija javna kritika SAD iz Evrope još od Iračkog rata iz 2003-će. Emanuel Makron se u Ahenu nije libio da kaže: „Hoćemo li trpeti tuđu vlast ili čak tiraniju nad sobom? Ko ima pravo da umesto nas odlučuje o našoj trgovini ili da nam preti zbog toga što mu pravila više nisu po volji? Sasvim konkretno, mi smo se opredelili za mir na Bliskom Istoku, a druge sile ne drže svoju reč. Jesmo li mi dužni da sledimo politiku gorega?“

Francuski lider se razljutio povodom pretnje Vašingtona da će povlastice evropskim proizvođačima čelika i aluminijuma biti ukinute. Tramp po cenu sukoba želi da bar osetno smanji američki trgovinski deficit sa EU jer su SAD poslednjih decenija od EU mnogo više kupovali nego što su u nju izvozile. Nemačka kancelarka je objavila da se Evropska unija ne može više oslanjati na SAD. Ona alternativu dosadašnjem transatlantskom partnerstvu vidi u samostalnoj evropskoj politici.

Merkelova je ukazala: „Prošla su vremena kada su nas Sjedinjene Države štitile. Evropa mora sama rešavati svoju sudbinu. U tome je naš zadatak za budućnost. Evropska spoljna politika još je u detinjstvu. Ali, i za samo naše postojanje je bitno da ostvarimo progres na tom pravcu jer se promenila i priroda konflikata u svetu“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čak je emotivno odreagovao na vraćanje američkih antiiranskih sankcija koje zadiru u ekonomske interese EU-firmi. Ponovio je da Vašington na taj način dugoročno štetu nanosi sam sebi: „U ovakvoj situaciji mi Evropljani moramo zameniti SAD, koje su kao međunarodni igrač izgubile snagu i zakonitost u delovanju. Iz tog razloga Sjedinjene Države će u budućnosti izgube i uticaj. Pogotovo što SAD više ne žele da sarađuju sa drugim delovima sveta“.

Francuska je naročito oštro odreagovala na istupanje Amerike iz atomskog sporazuma sa Teheranom. Vodeće francuske kompanije - Airbus, Total, Renault i Peugeot - investirale su u iransku ekonomiju ozbiljna sredstva. Amerikanci su ih postavili pred izbor: ili ćete preispitati svoje planove ili ćete se naći na udaru američkih sankcija koje će stupiti na snagu u novembru 2018. godine. A Angela Merkel je realno podigla zastavu evropske pobune protiv SAD.

Pročitajte OVDE koga to SAD vrbuje za novog partnera?

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ko će voditi Evropu? Merkel ili Makron?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA