Najnovije

USTAŠE OPET ORGIJAJU NA BLAJBURGU: Očekuju se tri ministra i predsednik sabora

Austrijske vlasti očekuju da će skoro 15.000 ljudi učestvovati na današnjoj komemoraciji u Blajburgu, skupu koji je proteklih meseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahteva da se zabrani, jer se radi, kako je više puta naglašeno, o najvećem okupljanju profašista i desničara-ekstremista u Evropi.

Ustaše na Blajburgu (foto: jutjube)

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mesnom groblju u Lojbaher feldu, nakon čega kreće kolona prema Blajburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni deo.

Zagrebački mediji pišu da su njihovi reporteri na putu do Blajburga videli trojicu ministara iz hrvatske vlade – Kujundžića, Kuščevića i Medveda, a da će tamo biti i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu biće održane i demonstracije protiv tog skupa.

Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što Vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u Zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški simboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore tokom mise, kao i nošenje uniforma i simbola, transparenata sa desničarskim sadržajem, točenje alkohola i štandove za prodaju.

Skoro 300 policajaca će ove godine nadzirati komemoraciju. Inače, prošle godine je u Blajburgu zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma podneto 12 prijava.

A o porodičnoj tragediji tokom rata u BiH čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

O Blajburgu 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA