Najnovije

STRAVIČNE PRETNJE AMERIKE: Priznajte Kosovo ili neće biti Srbije

Amerikanci traže od Srbije da potpuno kapitulira i prizna Kosovo. U suprotnom, kako glasi brutalna pretnja američkog specijalca za Balkan Vesa Mičela: "Neće biti Srbije".

Mičel (Foto: state.gov)

Ves Mičel je unutar Stejt departmenta glavni operativac za Balkan, a opasnu poruku uputio je, kako prenose mediji, pred više ljudi tokom sastanka sa predstavnicima NVO sektora u Beogradu.

- Ako Vučić ne prihvati plan za Kosovo, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju - doslovno je rekao Mičel, odstupajući ovom najstrašnijom pretnjom od diplomatskog rečnika.

Prema informacijama koje su procurele u javnosti, pomenuti plan dostavljen je Vučiću, a u njegovom kreiranju, uz Mičela, učestvovala je i Helga Šmit, zamenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, kao i jedan britanski predstavnik. Osnovu tog plana, što nije nikakvo iznenađenje, predstavlja ultimativni zahtev da se  Srbija ne protivi ulasku kosova u Ujedinjene nacije i sve druge međunarodne organizacije i faktički prizna lažnu državu.

Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, smatra da je poruka u najmanju ruku krajnje neprimerena.

- Ako je pretnja krajem da su spremni i na fizičku likvidaciju, onda Vesu Mičelu ne treba dozvoliti da boravi u Srbiji. Ako nije, onda neka objasni na šta je mislio. O Vučiću i sudbini Srbije odlučivaće građani Srbije - poručio je Glišić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je kraj za bilo kog političara u Srbiji onda i jedino onda kada to odluči narod na izborima.

- Tako je bilo svaki put kada su se dešavale političke promene. Narod je većinski i ubedljivo na Vučićevoj strani i to Mičel zna. Takođe ova izjava je kombinacija ličnog i političkog pritiska na predsednika Srbije i ona ide u paketu sa nepovoljnim zapadnim planom za kosovo. Bojim se da je ovo tek jedna epizoda u serijalu pritisaka na našu zemlju - napominje Stanković.

Da je poruka Amerikanaca neprihvatljiva pretnja, smatra i bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović.

- Pre svega, nije uobičajeno da se upućuje takva, više nego preteća poruka. Ne znam pri tome, ima li takav čovek ovlašćenja da se tako izjašnjava o  drugim državama, pogotovo o šefovima država, jer je ipak on jedan običan činovnik. U svakom slučaju, ako je to zaista tako izrečeno, apsolutno je neprihvatljivo i zaslužuje reakciju s naše strane, i diplomatsku i poličku - naglašava Jovanović.

SAD spremile ogroman budžet za podršku lažnoj državi! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mičel i Vučić: Srbija i Kosovo da primene dogovoreno

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA