Najnovije

Hadži Zoran Mrđenović, Kraljevski red vitezova: Beograd je centar Evrope (VIDEO)

U najnovijoj epizodi ''Duhovne trpeze'' koja se smituje na TV HelmKast gost Žane Živaljević bio je predsednik Kraljevskog reda vitezova Hadži Zoran Dušanov Mrđenović.

Hadži Zoran Dušanov Mrđenović (Foto: Jutjub)

O Vrbici i Cvetima vitezovi ovog udruženja organizuju petanestu godinu za redom ''Vitez fest'', koji na Malom Kalemegdanu okuplja sve veći broj ljudi, željnih da se upoznaju i iskažu svoje kreativne, tradicionalne, borilačke veštine i umeća.

Ovaj višednevni festival održavao se u početku kao ''Bogoljubljenje'' da bi prerastao u popularnu i posećenu manifestaciju na kojoj se prikazuju i pokazuju viteške, tradicionalne, narodne veštine, veštine naših svetlih predaka.

U emisiji Mrđenović govori o svom rođenju i odrastanju u Parizu, gde je završio likovnu akademiju i odakle se posle bombardovanja 1999.godine vratio u otadžbinu svojih predaka, da bi u njoj i ostao.

''Ponekad je teško i tegobno, ali se ovde diše punim plućima'' – kazuje Zoran Mrđenović.

On je najpre bio u ''Sveboru'', ''Sviboru'' i na kraju je rešio da u Srbiji osnuje Kraljevski red vitezova po pokroviteljstvom udovice princa Tomislava Karađorđevića  Linde i njegovih sinova prinčeva Mihajla i Đorđa.

Vitez fest je za 15 godina izrastao u serijal predavanja o viteštvu, gala koncert, viteške igre i festival kulture iz oblasti zanata, umetnosti, slikarstva, filma...A ove 2018.godine održano je i Prvo bijenale crkvene umetnosti u saradnji sa ULUS-om u Umetničkom paviljonu ''Cvijete Zuzorić''.

Novih ideja i prijavljenih za Vitez fest sve je više, kao i gledalaca.

''Nikada ne mogu uporediti grad svetlosti sa Beogradom koji je bio i ostao centar Evrope i , kakav god bio, šta mu se god događalo, ne može biti kao mračne prestonice Zapada'' – kazuje Mrđenović, spreman za velike duhovne i viteške podvige.

Istraživač Ilija Ogorelica tvrdi da je Troja bila nadomak Beograda, a više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pesma Vitez festa.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA