Najnovije

TOTALNI OBRT! Turci sada hoće da kupe ruske lovce Su-57 umesto američke F-35!

Turska bi mogla da kupi ruske lovce Su-57 umesto američke F-35, izveštava turski list Jeni Safak.

Su-57 (Foto: RIA)

"Ankara ne namerava da odustane od prava na avion, koji je trebalo da nabavi u junu. Varijanta kupovine lovca "Su" ruske proizvodnje se razmatra", - kaže se u članku.

Turska može doneti tu odluku ako Sjedinjene Države blokiraju isporuku F-35. Ranije, Vašington je proglasio svoju spremnost na ovaj korak zbog činjenice da je Turska je naručila ruske protivavionske raketne sisteme S-400.

U decembru 2017. godine, Turska i Rusija potpisale su ugovor o kreditu za S-400. Ankara će kupiti dve baterije, koje će servisirati tursko osoblje. Strane su se takođe dogovorile o tehnološkoj saradnji u oblasti razvoja proizvodnje S-400 u Turskoj.

Predstavnici Sjedinjenih Država i NATO-a su više puta izrazili nezadovoljstvo snabdevanjem ruskim oružjem Turske. Tako je pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel izjavio da bi kupovina S-400 mogla negativno uticati na snabdevanje američkih F-35 u Turskoj. Kao odgovor, Mevlut Čavušoglu, turski ministar inostranih poslova, obećao je da će Ankara preduzeti mere odgovora protiv Vašingtona, ako isporuke boraca budu blokirane.

Šef NATO-ove jedinice za kibernetsku odbranu, Kristijan Liflander, zauzvrat je naglasio da rusko oružje nije kompatibilno s odgovarajućim sistemima koji su u funkciji članicama saveza.

Pročitajte OVDE najnovije optužbe protiv Rusije iz Kijeva!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ruski Su-57 u vazduhu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA