Najnovije

UDARNA VEST: Kina optužila SAD za upad na njenu teritoriju!

U Južnom kineskom moru danas su dva američka vojna broda prošla blizu ostrva za koja Peking tvrdi da pripadaju Kini, rekla su "Rojtersu" dva neimenovana američka zvaničnika. Kina ove manevre naziva provokacijom SAD.

Brodovi (Foto: RIA)

Britanska agencija navodi da će ovaj potez verovatno naljutiti kineske vlasti u trenutku kada predsednik SAD Donald Tramp nastoji da nastavi saradnju sa Pekingom, kada je reč o Severnoj Koreji.

Američki zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, rekli su da su razarač opremljen navođenim raketama "higins" i krstarica opremljena navođenim raketama "antietam", prišli na 12 nautičkih milja od ostrva Parasel – niza ostrvaca, grebena i sprudova oko kojih Kina ima teritorijalne sporove sa susedima.

"Američka vojna plovila izvela su manevarske operacije u blizini ostrva Tri, Linkoln, Triton i Vudi u Paraselima", rekao je jedan od zvaničnika.

Ministarstvo odbrane Kine se oglasilo o američkom upadu na teritorijalne vode Kine

Kinesko ministarstvo odbrane izjavilo je da su brodovi američke mornarice ušli u teritorijalne vode Kine bez dozvole iz Pekinga. To je navedeno u saopštenju zvaničnog predstavnika Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine Vu Ćena.

„Brodovi američke mornarice su 27. maja bez dozvole kineske vlade ušli u vode ostrva Siša. Oružane snage Kine poslale su pomorsku avijaciju koja je, u skladu sa zakonom, izvela prepoznavanje ’svoj-tuđ‘ prema američkim brodovima i upozorila ih da napuste akvatoriju“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Kine nazvao je akcije američkih brodova provokacijom, kršenje zakona Kine i međunarodnih normi.

Ministarstvo to tumače i kao "ozbiljno kršenje kineskog teritorijalnog suvereniteta, što podriva strateško međusobno poverenje između oružanih snaga dveju zemalja".

Kineska strana je izrazila snažan protest u vezi sa incidentom.

Turci sada hoće umesto američkih lovaca da kupe ruske lovce Su-57, više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Grandiozna vežba kineske mornarice

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA