Najnovije

Evo zašto će Evropa i dalje kupovati ruski gas

Ruska gasna kompanija "Gasprom" je potpisala protokol o planiranom gasovodu sa turskom vladom i postigla sporazum sa turskom firmom "Botas" da okonča arbitražni spor o uslovima dobavljanja gasnih zaliha.

Gasprom (Foto: Ria)

Prethodno je "Gasprom" postigao i dogovor sa Evropskom komisijom kojim je okončana antimonopolska istraga protiv ruske kompanije. Sve ovo ukazuje na to da će se ruski monopol u izvozu gasa još više proširiti i da će Rusija ostati dominantni snabdevač gorivom na Starom kontinentu.

Gasprom je postigao dogovor sa antimonopolskim regulatorima EU o reformi svoje cenovne strukture, a, takođe, se obavezao da će prestati da koristi dominantnu poziciju na tržištima zemalja EU kako bi zadobio kontrolu nad gasnom infrastrukturom, saopštila je Evropska komisija.

Prema postignutoj nagodbi, Gasprom je pristao na promenu načina na koji je do sada dogovarao cene gasa sa zemljama u centralnoj i istočnoj Evropi, u nastojanju da stvori konkurentnije tržište, preneo je "Politiko".

Klijenti će sada imati pravo da zahtevaju reviziju cena, ukoliko veruju da Gaspromu plaćaju više cene nego zapadnoevropskim gasnim čvorištima.

Gasprom je, takođe, saopštio da neće tražiti odštetu od Bugarske za okončanje projekta Južni tok, što je deo antimonopolske nagodbe sa EK.

Svega nekoliko dana nakon ove nagodbe, iz Gasproma je saopšteno i da je postignut dogovor o izgradnji kopnenog dela drugog kraka „Turskog toka“. Ruska kompanija je naglasila da taj dokument omogućava da se pređe na praktične korake za izgradnju gasovoda do EU.

Takozvani "Turski tok" će biti dugačak 910 kilometara i jedan je od nekoliko velikih podmorskih gasovodnih projekata koji je Kremlj gurao proteklih godina kako bi zaobišao stare gasovodne mreže koje su prolazile kroz Ukrajinu.

Pošto će nakon dogovora sa EU, klijenti "Gasproma" moći da traže reviziju cena, to će ruski gas učiniti još atraktivnijim od alternativa, kao što su skupo sprovođenje tečnog prirodnog gasa pomoću brodova - tankera, piše "Blumberg".

Olakšavanje tenzija sa Rusijom će otežati zemljama sa Bliskog istoka i Americi da dobiju svoj komad kolača od unosnog evropskog energetskog tržišta. Jeftiniji gas i fleksibilniji uslovi će takođe otežati Evropi da proširi broj izvora energenata i umanji rizik od toga da ostane bez velike količine gasa u slučaju da Rusija "zavrne slavinu".

- Gasprom zna da će Evropa uvek predstavljati njegovo ključno tržište. Ako ruski gas postane jeftiniji, američki tečni prirodni gas će biti manje kompetitivan ukoliko SAD ne budu mogle da smanje svoju cenu - rekao je Simone Taljapjetra, analitičar iz "Bruegel istraživačke grupe" iz Brisela.

Evropa se oslanja na Rusiju za oko trećinu svog gasa, a isporuke "Gasproma" na kontinent su dostigle rekord prošle godine i očekuje se da će rasti. Tokom proteklih nedelja, kako se vreme zagreva i potražnja za grejanjem smanjuje, kompanija koja nastavlja da šalje zalihe po stopama koje su tipičnije za oštru zimu.

Dok sporazum EU sa Rusijom omogućava istočnim državama članicama da postignu pravične cene, istovremeno povećava političku premiju, koju će morati one da plate za dobijanje gasa iz inostranstva. Alternative uključuju tečni prirodni gas isporučen sa mesta kao što su Alžir i Katar. Takođe, sporazum može da izvrši pritisak na SAD, koje pokušavaju da stekne osnovu za sopstveni izvoz tečnog prirodnog gasa na evropskom tržištu.

Donald Tramp i njegovi zvaničnici promovišu snabdevanje iz SAD kao način osiguranja energetske bezbednosti protiv Rusije. Te sugestije su imale topao prijem u Poljskoj i Litvaniji, gde su vlasti osetile veću pretnju od Rusije. A incidenti vezani za Rusiju, kao što su mešanje u izbore i trovanje bivšeg špijuna u Londonu, postavljaju pitanja sigurnosti na čelo debate.

Na sastanku u Kopenhagenu, američki izaslanik pozvao je Evropu da pažljivo razmotri na koga se oslanja po pitanju gasa i pozvao je Evropu da uzima više tečnog prirodnog gasa i otkaže gasovod Severni tok 2 kojim bi Rusija mogla da snabdeva Nemačku, izbegavajući put kroz Ukrajinu.

- Koliko košta sloboda? To je važan koncept. Govorimo o energetskoj bezbednosti, a ne toliko o ekonomiji ovde - rekao je Evropu Den Bruijet, zamenik američkog ministra za energetiku pred novinarima u Kopenhagenu.

Međutim, tečni prirodni gas ostaje skupa alternativa.

- U budućnosti ćemo nastaviti da kupujemo dosta ruskog gasa, samo zato što su sve alternative skuplje. Ekonomija je važna - rekao je Taljapjetra.

Pročitajte OVDE kako kriza u Italiji ubija evropke berze?

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić - Očekujemo da ćemo ruski gas dobijati iz Turskog toka.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA