Najnovije

POTPUNI KRAH TURSKO-AMERIČKIH ODNOSA! Turska zapretila zatvaranjem za amerikance avio-baze Indžirlik!

Ankara može zatvoriti za SAD avio-bazu Indžirlik zbog neprijateljske politike Vašingtona, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Avio-baza Indžirlik (Foto: Jutjub)

"Pokušavamo da poboljšamo odnose sa SAD. Da bi se oni vrati u normalu, SAD treba da preduzme korake na temu Manbidža, izručenja Gulena, ali postoje i drugi problemi. Kada je reč o tome, naš narod kaže: "Zatvorite bazu Indžirlik, Kjuredžik ". U našim rukama su i drugi aduti. Sjedinjene Države ne bi trebalo da izgube takvog saveznika kao što smo mi. Čekamo da SAD odustanu od sa svojih pogrešnih koraka"- rekao je Čavušoglu.

On je rekao da Turska očekuje da se reši problem Manbidža uz pomoć mape puta dogovorene sa Sjedinjenim Državama.

"Ali, ako nada nestane, onda Turska  može da pokaže svoju snagu. Mi smo nezavisna zemlja i mi ćemo preduzeti određene korake po svom uvidu." - dodao je ministar.

Odnosi između Turske i SAD su u krizi zbog podrške od strane SAD Odbrambenih snaga sirijskih Kurda, koje Ankara smatra za terorističku grupu povezanu sa zabranjenom u Turskoj Radničkom partijom Kurdistana.

Vašington objašnjava pomoć Kurdima njihovom borbom protiv Islamske države. Takođe, Turska je više puta optužila Sjedinjene Države da ne drže obećanja o povlačenju SSK iz Manbidža nakon što su Kurdske formacije oslobodili grad od ID u junu 2016.

Pored toga, Ankare od Vašingtona traži da isporuči propovednika opozicije Fetoloha Gulena, optuženog za organizovanje pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Pogledajte OVDE napad Su-57 snimljen iz drona.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nemci napustili aviobazu Indžirlik

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA