Najnovije

Vuk Jeremić prozvao Zoranu Mihajlović: Neka ministarka objasni...

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ta koja može da govori o poslovnim interesima u Srbiji kineske kompanije CEFC, čiji je službenik bio Patrih Ho uhapšen u SAD u novembru 2017. godine.

Jeremić (foto: jutjub)

“Zorana Mihajlović je ta koja je u Beogradu razgovarala sa predstavnicima CEFC. Ona, dakle, može predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - a i našoj javnosti - da govori o njihovim planovima za našu zemlju. Ja sa njima nikada o tome nisam razgovarao.”, rekao je Jeremić

Upitan o uplati od 1,3 miliona dolara za konsultantske usluge, Jeremić je odgovorio da je sastavni deo ugovora da se javno ne govori o naknadi, koja je uredno prijavljena poreskim organima, i da je za potpisivanje ugovora uredno zatražio i dobio dozvolu od Agencije za borbu protiv korupcije.

“Ja sam diplomirao na Kembridžu i Harvardu, predsedavao Ujedinjenim nacijama, i umalo izabran za Generalnog sekretara u trci u kojoj me je zvanično podržao i "Vol strit žurnal", najuticajniji list u svetskim poslovnim krugovima. Otvorena su mi vrata svuda u svetu i imam kontakte širom planete u političkoj, diplomatskoj i biznis eliti. Sve je to nešto što se izuzetno vrednuje na međunarodnom tržištu rada.”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je mogao da bira gde će da živi i za koga da radi, a izabrao je da živi u Srbiji, gde svoje prihode uredno prijavljuje i plaća porez državi - za razliku od perjanica vlasti koje posluju u of-šor zonama i ne mogu da objasne poreklo svoje imovine.

- Umesto u NJujorku ili Londonu, gde bih mnogo više zarađivao bez da budem predmet hajki i kleveta, opredelio sam se da svoje znanje i energiju uložim u to da se naša zemlja promeni nabolje - rekao je Jeremić. 

- Što se tiče visine nadoknade, za to se u pristojnom svetu niti pita, niti o tome javno govori - osim kada je neko državni funkcioner, što ja nisam. To bi bilo kao kada bih ja u javnost izneo koliko je sadašnjoj premijerki Srbije Ani Brnabić plaćeno za konsultantske usluge koje je ona za nas u CIRSD-u obavljala - dodao je Jeremić

Jeremić je, povodom optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je predsednik Narodne stranke "šef međunarodne bande lopova” zbog onoga što se dogodilo službeniku "Čajna enerdžija" u SAD, rekao da bi Vučić o toj kompaniji trebalo da pita pretolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhameda bin Zajeda.

- Ako Vučića zanimaju navodna ‘međunarodna banda lopova’ i poslovi "Čajna enerdžija" u svetu, neka pozove "svog brata" šeika Muhameda Bin Zajeda i o tome sa njim porazgovara. "Čajna enerdži" je retka kompanija iz Kine koja je dobila pravo da kupi deo vlasništva u nacionalnoj naftnoj kompaniji Abu Dabija i to joj je odobrio Bin Zajed lično - rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da nije upućen u razloge zbog kojih su Ho i bivši ministar spoljnih poslova Senegala Tidijan Gadio pre šest meseci uhapšeni u SAD, i istakao da je od njihovog hapšenja više puta boravio u Americi, čiji organi očigledno nisu smatrali da je potrebno da ga o tome bilo šta pitaju.

Predsednik CIRSD-a je podsetio da je nekoliko meseci posle hapšenja Hoa i Gadioa u Beogradu, na poziv Centra i Jeremića, boravio predsednik Saveta za spoljne odnose SAD Ričard Has, prvi čovek američkog spoljnopolitičkog establišmenta, kome ništa nije bilo sporno da bude Jeremićev gost, uprkos tome što je Has nesumnjivo međju najobaveštenijim ljudima u Americi.

Jeremić je ocenio da je Vučić pokrenuo "medijsku harangu" protiv njega jer je Narodna stranka za svega sedam meseci od osnivanja izrasla u najjaču opozicionu partiju, kao i da bi skrenuo pažnju javnosti od izbora "personifikacije korumpiranosti naprednjačkog režima" Siniše Malog za ministra finansija i namere da Kosovu preda stolicu u UN, čemu se Narodna stranka oštro protivi.

Jeremić je ponovio da će zbog "besramne klevete koju mu je Vučić uputio, predsednika Srbije tužiti za povredu časti", i da je spreman da ga pravno goni sve do Strazbura.

OVDE pogledajte zašto je Vučić Alekije Prvi Mirotočivi.

Izvor: vestionlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA