Najnovije

"JA PREDSEDNIK SKUPŠTINE?": Evo šta Čanak kaže o mogućnosti da vodi parlament

Nenad Čanak je isplivao poslednjih dana u javnosti kao glavni kandidat za predsednika Narodne skupštine. Kaže, radio bi za državu, ali ne bi menjao ubeđenja ako do toga dođe.

Nenad Čanak (Medija centar Beograd)

Nenad Čanak nije se puno oglašavao na tu temu, ali je ipak na naše insistiranje dao kratko viđenje situacije.

- Nemam komentar. Odnosno, nemam trenutno šta da kažem jer se ništa još nije ni desilo, niti me je ko zvao da mi ponudi tu funkciju. Niti sam za to čuo niti sam načuo - rekao je Čanak.

Na pitanje da li bi pristao da bude predsednik parlamenta, dao je konkretniji odgovor.

- Ne bih menjao ubeđenja, ali bih pristao da radim u korist države - rekao je Čanak za "Blic".

O mogućnosti da Čanak preuzme parlament pisao je "Blic" prethodnih dana, kada smo saznali da postoje ozbiljne šanse da dosadašnja predsedavajuća Maja Gojković preuzme resor kulture u Vladi.

- Danas sam predsednik parlamenta, a za sutra videćemo - kratko je prokomentarisala Maja Gojković

Ipak, na samu najavu takvog ishoda određeni broj poslanika vladajuće koalicije već najavljuje kako neće da glasa za Čanka.

To je prvi za "Blic" obnarodovao Marijan Rističević, poslanik, predsednik Narodne seljačke stranke i rijaliti zvezda, koji kaže da niko neće moći da ga natera da glasa za Čanka, pa čak ni pod pretnjom vatrenim oružjem.

- Što se gospodina Nenada Čanka tiče, teoretski on može postati predsednik Skupštine. Ako se to desi, to će biti bez mog glasa jer ja za to neću glasati sve da pušku upere u mene! Mislim da je ta državna funkcija previše bitna i ozbiljna da bi je on obavljao. U nekim situacijama predsednik Narodne skupštine vrši obavezu predsednika Republike Srbije i predstavlja državu. Ako bi to bio gospodin Čanak, slobodno bismo mogli da ukinemo Republiku Srbiju - oštar je bio Rističević, čija je stranka do sada bila verni partner Srpskoj naprednoj stranci.

NJegov kolega Vladimir Đukanović, poslanik SNS, kratko je izjavio da u dogovoru sa strankom više ne daje izjave, pa ne može da komentariše ni moguće izglasavanje Čanka za predsednika Skupštine. "Ima pametnijih, boljih i svakako ambicioznijih od mene", kratak je bio Đukanović.

Predsednik poslaničke grupe naprednjaka Aleksandar Martinović uporno se nije javljao na naše pozive.

Dueli Šešelj-Čanak

Glavni izazov Čanku bilo bi "disciplinovanje" Vojislava Šešelja, jer je predsednik LSV ostao jedini aktivan političar koji verbalno može da svede Šešelja u "normalne" okvire.

Istorija sukoba ova dva retoričara koji nastupaju sa različitih strana dugačka je i burna. Poslednji njihov sukob zamalo je prerastao u fizički obračun pre mesec i po dana ispred studija jedne televizije.

Šešelj je prvo verbalno vređao Čanka, a kada mu je stigao odgovor od predsednika LSV, naredio je svom obezbeđenju da ga prebiju, što je sprečio Muamer Zukorlić.

Posle odluke o zajedničkim diplomatskim predstavništvima Prištine i Tirane, kosovska skupština usvojila je rezoluciju kojom se ukida kontrola kretanja putnika koji prelaze u Albaniju. Više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nenad Čanak o Vojislavu Šešelju

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA