Najnovije

"Ako te zaboravim Metohijo, Jerusalime moj" (VIDEO)

U petoj emisiji Razbuđivanje, na Helmkast kanalu gost je bila Milica Slavković, članica ansambla "Kosovski Božuri".

Milica Slavković (Foto: Jutjub)

Ansambl "Kosovski Božuri" neumorno peva, priča i recituje o svetoj srpskoj zemlji više od 13 godina... i na taj način postali su pravi ambasadori Kosova i Metohije, predstavljajući širom sveta kolevku srbske duhovnosti i nacionalnog identiteta. Do sada su održali preko 200 koncerata, najvećim delom humanitarnog karaktera.

Sa Milicom Slavković je razgovarano o njenom poreklu, jer ona nosi i ličke gene, iako je većina njenih predaka iz Kosova Polja. Pričala je i o svom detinjstvu, kako je to izgledalo u uslovima kada se nad našom otadžbinom nadvila opasnost od NATO bombardovanja... Školovanje mnoge srpske dece krajem 1990-ih godina bilo je često sa prekidima uz pratnju vojnika KFOR-a i strahom od napada albanskih ekstremsista. NJena porodica je uprkos svemu se vratila u Prištinu.  Ipak, to je nije sprečilo da uspešno pohađa školu u Lapljem Selu, južno od Prištine... i da osvaja nagrade iz recitacija i pevanja. Predstaljala je svoju školu i na republičkim smotrama više puta.

Drugi deo emisije Milica Slavković je pričala o Kosovskim Božurima. Kako je posle užasa koji je iza sebe ostavio Martovski pogrom 2004. godine (veliko nasilje albanskih ekstremista nad preostalim Srbima u pokrajini), došla Ivana Žigon, dovodeći ruske delegacije da posete srpski Jerusalim. Malo posle je Ivana Žigon povela put Rusije više stotina dece, koja su zapravo prvi put izašla iz zastrašujućeg sveta bodljikavih žica, pušaka, straha... Malo kasnije Žigonka je shvatila da tu ima puno talentovanih devojčica i dečaka. Počela je da zove i obilazi škole po Kosovu i Metohiji, da joj pronađu tu decu koja su putovala u Rusiju... Sećala se Ivana Žigon plavokosog i crnokosog dečaka iz Orahovca, četiri simpatične devojčice iz Velike Hoče, dve sestre iz Prištine, male pesnikinje iz Gračanice itd. Upoznala je i nastavnika muzičkog vaspitanja Gavrila Kujundžića iz Orahovca, koji je sa svojim pesmama opevao svoj rodni kraj, svoju Metohiju, Veliku Hoču... jednu pesmu koja je postala i planetarni hit "Đenerale", posvetio je generalu MUP-a Srbije Veljku Radenoviću. 

Posle toliko godina, ansambl Kosovski Božuri postali su velika porodica. Neke članice su se već i udale, čekaju prinove, tako da će Kosovski Božuri proširiti svoj ansambl i nastaviti da čuvaju tradiciju svog naroda.

Zatim je Milica ispirčala kako je nastala "Metohija za mlade" svojevrstno hodočasničko putovanje iz severnog dela Srbije za posetu njenom južnom delu. NJen suprug Petar je imao veliku želju da povede ljude na Kosmet, iako nije rođen tamo. Zajedničkim snagama su napravili plan, koji je već 2015. godine počeo da se realizuje, odnosno, iz Beograda i okolnih gradova krenuo je autobus sa putnicima put Metohije, zemlje sa najvećim brojem pravoslavnih manastira. Redovno posećuju carski grad - Prizren, sa manastirom Sv. Arhangeli, crkvu Bogorodicu LJevišku i Sv. Spasa... prizrensku tvrđavu Kaljaja, sa koje se vide Paštrik, Šarplaninu, Juničke planine... Manastire Zočište, Visoki Dečani, Prećka Patrijaršija, gde ih uvek rado dočekuju i otvaraju vrata za sve dobronamerne putnike.

Iako je naziv tog hodočasničkog putovanja je "Metohija za mlade", idu ljudi svih starosnih struktura, odnosno svi koji se osećaju mladima.Poseta Srbima na Kosovu i Metohiji znači našem narodu više nego išta. To im daje nadu za opstanak na svetoj srbskoj zemlji, uprkos brojnim iskušenjima. Više puta godišnje se realizuje ovo putešesvije i poseta Metohiji, tako da Milica poziva i druge ljude da se priključe ovoj ideji.

Na samom kraju emisije Milica Slavković je zapevala uživo jednu pesmu koju voli da peva sa Kosovskim Božurima, a napisao ju je Gavrilo Kujundžić.

Da li je Vučić zaista dobio poziv od Putina pogledajte OVDE.

Knjiga "Mrežni ratovi" ruskih geopolitičara Aleksandra Dugina i Leonida Savina distupna je u Srbiji i Republici Srpskoj,...

Posted by Dnevne Novine Pravda on ponedeljak 23. april 2018.

Izvor: Pravda/HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dragoljub Žarković žestoko kritikuje vlast Aleksandra Vučića.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA