Najnovije

SRBIJA JE KOLEVKA CIVILIZACIJE: Ovo otkriće je to dokazalo (VIDEO)

Iako nas tome nisu učili u školi, Srbija je kolevka civilizacije. Arheloška nalazišta u Srbiji pokazala su da je na ovom prostoru bujala civilizacija mnogo pre Bliskog istoka a na teritoriji naše zemlje pored poznatog Lepenskog Vira i Vinče postoje i druga nalazišta koja dokazuju ovu tvrdnju.

Arheolog Svetozar Stanković koji je 90-ih istraživao Blagotin (Foto: Jutjub)

Upravo na teritoriji Srbije otkriven je najstariji hram u istoriji ljudske civlizacije. 

Arheološki lokalitet Blagotin nalazi se na brdu Mali Blagotin u selu Poljna, 26 km severoistično od Trstenika. Najstarije, ranoneolitsko naselje na Blagotinu, površine od preko 2 hektara, osnovali su pripadnici starčevačke kulture, odnosno njene najstarije faze-protostarčevo, krajem VII i početkom VI milenijuma p.n.e.

Iako je na Blagotinu istražen samo deo naselja, pokretni arheološki nalazi koji svedoče o načinu života i društvenoj i ekonomskoj organizaciji naselja, svojom brojnošću i raznovrsnošću svrstavaju ga u red najbogatijih i najznačajnijih neolitskih nalazišta na teritoriji Srbije. Stanovnici Blagotina su se bavili stočarstvom i zemljoradnjom, o čemu, između ostalog svedoče i keramička zrna pšenice pronađena na lokalitetu. O planskoj organizaciji naselja svedoči simbolična predstava naselja otkrivena na poleđini zrna. Kao dokaz postojanja duhovne kulture pronađene su tzv.venere -- stilizovane ženske figure koje predstavljaju simbol plodnosti i rađanja. Istraživanja je sproveo Centar za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod rukovodstvom profesora Stankovića, a u saradnji sa kulturnim institucijama u Trsteniku i Kruševcu.

U centru naselja pronađen je hram u kome su se nalazile figure “boginja” sa ženskim atributima i glavama jelena. U svetu je ovo najstarije nalazište gde hram postoji kao posebni objekat odvojen od kuće. 

Na ovom nalazištu su pronađeni, u svetu, najstariji mlinovi za žitarice tako da je srušen i mit o tome da je prvi hleb pravljen u Mesopotamiji.

Ovo nisu tvrdnje nekih istoričara amatera, nalazište u Blagostinu istraživali su 90-ih arhelozi Beogradskog univerziteta.

Pogledajte ovaj šokantni dokumentarac koji menja istoriju sveta.

Emisiju o poreklu naroda Balkana koja je šokirala Hrvatsku pogledajte OVDE.

Knjiga "Mrežni ratovi" ruskih geopolitičara Aleksandra Dugina i Leonida Savina distupna je u Srbiji i Republici Srpskoj,...

Posted by Dnevne Novine Pravda on ponedeljak 23. april 2018.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Sukob Milanovića i Deretića.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA