Najnovije

NATO GENERAL NA KOSOVU: Napade na Srbe izvode bezopasni, mladi, normalni ljudi?!

Ovakvi i slični napadi Albanaca na kosovske Srbe, prema tvrdnjama komandanta Kfora generala Salvatorea Kuočija, delo su "bezopasnih mladih ljudi, od kojih su se neki tu i slučajno zatekli". Čak, kaže Italijan, većina nasrtaja nije etnički motivisana.

Salvatore Kouči (Foto: Jutjub)

General Kuoči: Do incidenata na Kosovu dolazi zbog drugih razloga, a ne etničkih, to su mladi ljudi, normalni, koji su se slučajno tu zadesili

- U većini slučajeva se može primetiti da su ovi slučajevi povezani najverovatnije s mladim ljudima, mladim bandama, neki se vezuju s normalnim ljudima koji su se slučajno tu zadesili. Verujem da do ovih incidenta dolazi zbog drugih razloga, a ne zbog etničkih - izjavio je mrtav hladan Kuoči odgovarajući na novinarsko pitanje o seriji teških incidenata u kojima su sve žrtve bili Srbi.

I Skot isto govorio

U sličnom tonu govorio je u subotu u Beogradu američki ambasador Kajl Skot nadovezujući se na svoju raniju izjavu da će Srbe braniti kosovska policija?! On je prvo nekoliko minuta odgovarao na pitanja novinara o dijalogu Beograda i Prištine, eventualnom zvaničnom ulasku Vašingtona u te razgovore, ulozi EU... Međutim, onog trenutka kada je upitan da prokomentariše izjavu predsednika Vučića da bi Priština mogla da pokuša upad na sever Kosova i da je to podržano od "znamo koga", Skot je naprasno završio komunikaciju s novinarima.
Skot odgovarao na pitanja novinara sve dok na red nije došla tema o upadu Albanaca na sever Kosova, kada se okrenuo i otišao

- Mislim da je važnije da se fokusiram na dan volonterizma za Beograd - rekao je i otišao.

Sagovornici Srpskog telegrafa smatraju da je Kuočijevo objašnjenje napada na Srbe drsko i licemerno, baš kao i Skotovo ponašanje.
Dušan Janjić, Forum za etničke odnose

Pošto mlade bande, kako kaže Kuoči, mogu da haraju pored Kfora, očigledno je da stepen bezbednosti nije odgovarajući. Komandant bi trebalo da daje ozbiljne procene bezbednosti, a ne da se bavi politikom

- Svedoci smo da su svi napadi koji su se desili bili usmereni na Srbe, dok s druge strane niko nije napadao Albance, zbog čega je izjava komandanta Kfora ravna cinizmu onih koji kažu da Nemci tokom Drugog svetskog rata zapravo nisu ubijali Jevreje ili da su u Hrvatskoj za genocid bili odgovorni samo Srbi, a ne i ustaše - kaže analitičar Dragomir Anđelković.
Generale Kuoči, jesu li sve ovo uradili "mladi ljudi koji su se slučajno tu zatekli"?

Albanci pretili srpskoj deci u dvorištu OŠ "Braća Aksić" u Suvom Dolu, uz najstrašnije pretnje

Što se tiče Skota, naš sagovornik napominje da je Skot do sada bio osvedočeni advokat albanskih interesa, pa je možda i bolje da ćuti nego da daje izjave protiv Srba.

Zatvaranje očiju

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ima sličan stav:

- Interesantno je da te bande koje Kuoči spominje ne napadaju Albance, već samo Srbe, zbog čega je teško poverovati da incidenti nisu etnički motivisani. Kako god da su napadi motivisani, oni su usmereni na Srbe zato što su Srbi.

Prema Drecunovom mišljenju, nasilje se dešava zato što se zatvaraju oči pred njim i zato što se vinovnici ne procesuiraju i ne kažnjavaju:

- Kfor je jedan od najodgovornijih faktora za bezbednost, zato su ovakve izjave komandanta neodgovorne, neprihvatljive i direktno podstiču ekstremne Albance da nastave nasilje.

DSS je 2007 odbila sporazum o Kosovu, više o tome OVDE.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusima izdaja Kosova nije jasna

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA