Najnovije

Islamska država u Siriji ima uporišta još samo na teritoriji koja je pod okupacijom SAD

Sirijska armija uspela je - uz podršku ruske avijacije - da spreči prioboj prema Palmiri terorista i drugih bojovnika iz prostora oko (oko grada El Tanfa) koji pod okupacijom drže Amerikanci.

Američka vojska u Siriji (Foto: militarytimes .com)

Sasvim precizno, oni pored El Tanfa imaju vojnu bazu, a grad i okolina su pod njihovom okupacijom.

Napad je počeo pred zoru. Došao je upravo iz El Tanfa.

Napadači su već u prvom naletu imali pet mrtvih i uništena dva borbena vozila. Na kraju su morali da odstupe prema El Tanfu, da bi bili pod američkom zaštitom.

Što je jednako važno, ovo nije bio jedini napad koji je došao iz El Tanfa. Bilo ih je već desetak.

Portparol Ministarstva odbrane RF - general Igor Konašenkov - povodom ovog neuspelog pokušaja da se zauzme drevna Palmira izjavio je da teroristi iz Islamske države u Siriji imaju uporišta još samo na delovima njene teritorije koje kontrolišu Sjedinjene Države.

Konašenkov je zato Pentagonu namenio ove reči:

„Preporučujem da pogledaju situacionu kartu Sirije. Lako će uočiti da Islamska država još dejstvuje samo u rejonima Sirije koje kontrolišu Sjedinjene Države.“

Portparol vojnog vrha Rusije je na ovo ukazao reagujući na tvrdnju ministra odbrane SAD, DŽejmsa Matisa, da su sirijski lider Bašar Asad, Rusija i Iran, koji ga podržavaju, „doveli sirijski narod do katastrofe“, a da su kurdske Snage demokratske Sirije navodno „formacija koja je u upornoj borbi odnela pobedu nad teroristima u Siriji“.

Konašenkov je - demantujući Matisa -  ukazao da se delovi Sirije koji su se vratili pod kontrolu legalne vlasti u Damasku „vraćaju mirnom životu“, da rade fabrike, škole, prodavnice i pijace, dečiji vrtići:

„Realnu katastrofu Sirijci doživljavaju u Raki i El Tanfu sa okolinom. A te gradove i teritoriju oko njih nezakonito kontrolišu Sjedinjene Države. Na ovo je ukazala i Amnesty International, u svom poslednjem izveštaju“.

Konašenkov je podsetio Pentagon i Belu kuću da je Islamska   država plod američkog upada u Irak i da je glavnina naoružanja koje su Amerikanci upućivali „sirijskoj opoziciji“ završila kod Islamske države i DŽabat al Nusre.

Gde bi mogao početi prvi oružani sukob Rusije i SAD pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ko je jači američka ili ruska kopnena vojska

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA