Najnovije

NESALOMIV: Blumberg piše: Putin organizovao Svetsko prvenstvo uprkos američkim sankcijama

Očekuje se da će Svetsko prvenstvo u fudbalu privući milione navijača. Da bi se pripremila, Rusija je potrošila više od 11 milijardi dolara na infrastrukturu, uključujući novac koji je utrošen za izgradnji, renoviranje i pripremu 12 stadiona i 13 glavnih aerodroma.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

Od ovih 25 objekata, najmanje 12 je povezano sa ljudima ili kompanijama koje su sada pod sankcijama SAD-a. Ovakva infrastrukturna poboljšanja ključna su za uspešnu sportsku ponudu, i prevazilaze bilo kakvu kratkoročnu potrošnju i turistički su podsticaj. Navijači i timovi neće kršiti nikakve sankcije dolazeći na šampionat, ali na karti ispod može da se vidi veza između entitetima koji su sada pod sankcijama, a koji su bili uključeni u radove vezane za organizaciju Svetskog prvenstva.

Trinaest ruskih pojedinaca i firmi, koje su učestvovale u pripremama Svetskog prvenstva nalazi se Specijalnoj listi državljana i blokiranih osoba u SAD-u (skraćeno SDN) u proteklih četiri godine, a vezano za vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini ili njeno navodno mešanje u američku predsedničku izbornu trku. Zbog sankcija, njihova imovina je blokirana i stranke u SAD-u uglavnom ne mogu da posluju sa njima. Najznačajniji su ruski šesti najbogatiji čovek Viktor Vekselberg, koji kontroliše aerodrome u četiri grada gde se odigravaju mečevi Svetskog kupa, preko svoje Renova group plus plus Genadi Timošenko, jedanaesti najbogatiji čovek u zemlji, koji je pomagao izgradnju Niznjy Novgorod i Volgograd stadiona. Moskovski Šertmetjevo i Vnukovo aerodromi i stadion Spartak, takođe, su povezani sa licima i entitetima navedenim u SDN-u.

Od kompanija koje su pod sankcijama najistaknutiji je državni Gazprom, najveći svetski izvoznik prirodnog gasa i jedini ruski partner FIFA za Svetski kup. Stadion Saint Petersburg, takođe poznat i kao Zenit Arena, sređen je uz podršku Gazproma, u sklopu ugovora o koncesiji.

Na kraju, postoji osam moćnih ruskih biznismena koji do sada nisu bili sankcionisani, a nalaze se na spisku koji američki trezor objavio u januaru 2018. godine kao potencijalne ciljeve za ograničenja prema zakonu iz 2017. godine. (Izveštavanje je kasnije pokazalo da je veliki deo imena sa ove liste ustvari skinuto sa Forbsove liste najbogatijih ljudi). Posebno zanimljivo je ime programera Aras Agalarov, čiji je Crocus Groop pomogao izgradnji dva stadiona na Svetskom prvenstvu, a koji je 2013. ugostio Donalda Trumpa i njegovu Mis Univerzuma u Moskvi.

Pročitajte OVDE kakva se to provokacija dogodila na početku Svetskog prvenstva, a u pitanju je Kijev.

Izvor: Bloomberg 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prvi čovek britanske diplomatije Boris DŽonson sasvim nediplomatski uporedio je Olimpijadu 1936. i Mundijal 2018. godine. Kakve su reakcije Rusije a kakav predlog stiže iz Srbije?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA