Najnovije

Tramp raspiruje sumnje o vezama sa Rusijom

Američki predsednik Donald Tramp, u kog su ovih dana zbog istorijskog susreta sa severnokorejskim kolegom Kim DŽong Unom bile uprte sve oči sveta, očigledno ne želi da se okane pažnje koja mu je pružena.

Tramp (Foto: Sinhua)

Zato je u istom maniru nastavio da izaziva interesovanje planete naglašavanjem bliskih veza sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, otkrivajući u intervjuu za Foks njuz da mu je on mnogo nedostajao na nedavnom samitu G7 u kanadskom gradu Kvebek.

Takođe, obelodanjeno je i da je upravo šef Kremlja bio jedan od malog broja svetskih lidera koji je juče Trampu čestitao 72. rođendan.

- Da je Vladimir Putin umesto nekog drugog sedeo pored mene za stolom, ja bih rekao: "Da li biste mi učinili uslugu i otišli iz Sirije? Da li biste mi učinili uslugu i izašli iz Ukrajine?" Mislim da bih imao dobre odnose sa Rusima. Možda bismo imali bolji razgovor nego kada moram da ga zovem telefonom - naglasio je predsednik SAD i dodao da je njegova politika prema Moskvi čvršća od politike prethodnog lidera SAD Baraka Obame, kao i to da "on nije za Rusiju, nego za SAD".

Uprkos tim ogradama, američki mediji koji nisu mnogo naklonjeni predsedniku naveli su kako činjenica da je on ponovio nedostatak Putina na samitu G7 govori nešto drugo.

- Tramp ili želi da isprovocira ostale učesnike samita sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, s kojima se zavadio u Kanadi, ili pokušava da navodnim čvrstim stavom prema Moskvi prikrije veze s njom - navode analitičari i podsećaju da se šef SAD založio i za to da Rusija bude ubuduće uvrštena na sastancima G7, koji bi tako postali G8.

Tome u prilog, kako se navodi, ide i činjenica da je upravo Putin čestitao Trampu rođendan iako ga je on obeležio bez mnogo pompe.

- Predsednik je poslao telegram čestitke svom američkom kolegi - otkrio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dok je nedugo potom savetnik američkog predsednika i direktor za Evropu i Rusiju pri američkom nacionalnom savetu za bezbednost Ričard Huker naveo kako se uveliko istražuje mogućnost susreta Trampa i ruskog lidera.

- Ništa nije odlučeno niti da su razrađeni detalji, ali verujem da obe strane istražuju mogućnost da pokušaju tako nešto da urade - istakao je Huker i potvrdio ranije navode da Bela kuća razmatra Austriju kao mesto mogućeg susreta.

- Siguran sam da se razmatra ta opcija, ali još ništa nije odlučeno - rekao je on.

Putin: Ukinimo sankcije Severnoj Koreji

Ruski predsednik Vladimir Putin založio se za ukidanje sankcija Severnoj Koreji, koje je toj zemlji prošle godine uveo Savet bezbednosti UN. NJegov stav izneo je predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

- Mislim da je jednostavno prirodno razmišljati o koracima u tom smeru - rekao je ruski zvaničnik podsećajući da su UN odobrile tri paketa oštrih sankcija Pjongjangu, koje pogađaju njegov izvoz uglja, gvožđa, ribolov i tekstilnu industriju, a što onemogućava snabdevanje te države naftom koja dolazi iz Rusije.

Putinov poziv usledio je nakon istorijskog sastanka Kima i Trampa i reakcija važnih svetskih političkih subjekata da je Severna Koreja načinila krupan korak ka normalizaciji odnosa sa ostatkom planete, te da zato treba razmatrati i drugačiji tretman prema njoj.

Putin otvorio dušu u intervjuu i otkrio da li veruje svojim telohraniteljima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin i Tramp našli zajednički jezik

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA