Najnovije

IZMISLIO JE MAKAZICE, NAJLEPŠI POTEZ U FUDBALU: Bio je golgeter Mundijala, a onda je postao omražena ličnost (VIDEO)

Cela planeta čula je za Pelea, Sokratesa, Dungu, Kareku, Romarija, Ronalda, Ronaldinja, Kaku, Nejmara... Iako je Brazil bio strah i trepet na svim Mondijalima, u Italiji 1934. ostao je praznih šaka. Tadašnji Selesao je u svojim redovima imao bisera poput Leonidasa da Silve.

Čuvene makazice (Foto: Jutjub)

Uprkos činjenici da nikad nije podigao pehar Svetskog prvenstva, ovaj virtuoz ušao je u legende svetskog fudbala, zahvaljujući potezu koji je prvi izveo na planetarnim šampionatima.

Leonidas je začetnik udarca lopte dok je fudbaler okrenut leđima golmanu, popularnih "makazica". Prvi put ih je izveo na već pomenutom SP 1934. i Mundijalu u Francuskoj četiri godine kasnije, da bi ih  kasnije sve više koristio na prvenstvima u Brazilu ili klubovima u kojima je igrao. Istovremeno, u zemlji Galskih petlova je stigao da upiše svoje ime u zlatnu istoriju Svetskih prvenstaca, pošto je sa sedam postignutih golova postao najbolji strelac ovog takmičenja. Zbog "makazica" po kojima je postao prepoznatljiv, dobio je nadimak Crni Dijamant (El Negro diamanto). Poput mnogih dečaka u Brazilu, život u prašnjavim kaldrmama Rio de Žaneira zamenio je pikanjem lopte i 1929. zaigrao za FK Sao Kristovao.

Tri leta kasnije prešao je u Bonsukeso, a zatim se preko urugvajskog Penjarola vratio u Brazil i sa Vasko da Gamom stigao do šampionske titule. Isto je ponovio i 1941. sa Flamengom, postavši prvi tamnoputi fudbaler koji je zaigrao za ovaj klub. Podsetimo, Flamengo je tada bio priklonjen "beloj rasi" i bilo je teško da neki tamnoputi igrač uđe u ekipu.

Sa samo 19 godina debitovao je za nacionalni tim protiv Urugvaja i postao omražena ličnost u državi ljutog rivala. Velikom protivniku je dao oba gola u pobedi od 2:1, koja mu je donela svetsku slavu.

Na opšte iznenađenje, meutim, u polufinalu SP 1938. selektor Ademir ostavio je Leonidasa da Silvu na klupi, kako bi ga sačuvao za finalni meč protiv Lake Konjice. Mađari su deklasirali Šveđane 5:1, ali su Italijani šokirali planetu i savladali Selesao 2:1 golom legendarnog Đuzepea Meace, što je bio kraj snova Crnog Dijamanta o prvom peharu na Mondijalima.

Antologijska je bila i utakmica protiv Poljske u prvoj rundi, odigranoj 5. juna 1938. na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

Brazil je trijumfovao posle produžetaka 6:5. Iako je veliki favorit vodio sa 3:1, Poljaci su stizali na 3:3, pa 4:4, da bi u produžecima Leonidsa sa dva gola, a ukupno tri u ovom meču, odveo brazil na megdan Čehoslovačkoj (1:1), koji su Karioke dobile u ponovljenoj utakmici 2:1, junak naše priče bio je strelac u oba duela. 

Od nacionalnog tima oprostio se 29. januara 1946. godine protiv Paragvaja, na utakmici Kopa Amerike u Buenos Ajresu (1:1), a zatim uplovio u trenerske vode. U 40. godini postao je šef stručnog štaba, ali se zbog loših rezultata ubrzo odlučio da u 40. godini pređe u sportske komentatore, da bi na kraju postao i prodavac nameštaja u Sao Paulu. Smrt ga je zadesila 2004. godine, posle problema sa Alchajmerovom bolesti. 

FIFA kaznila Fudbalski savez Srbije zbog "političkog" navijanja. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA