Najnovije

SLOVENSKA BRAĆA: Specijalci Vojske Srbije na vežbi u Rusiji

Oko pedeset pripadnika Vojske Srbije nalazi se u Rusiji na rusko-belorusko-srpskoj vežbi „Slovensko bratstvo 2018”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, uz napomenu da će ova vežba trajati do 28. juna.

Vojna vežba (Foto: Jutjub)

Ukupno će biti angažovano oko 1.000 vojnika, 150 sredstava vojne tehnike i deset aviona. Već tradicionalna godišnja vežba vojnih specijalaca održava se svake godine, naizmenično u Rusiji, Belorusiji i Srbiji.

U Ministarstvu odbrane Srbije navode da se vežba održava na poligonu u Novorosijsku, u blizini Anapa. Tom prilikom biće prikazana protivteroristička borba u naseljenom mestu, kao i pružanje pomoći civilnom stanovništvu.

– Učestvovaće padobranske, protivterorističke i diverzantske jedinice, uz pomoć avijacije i drugih vidova i rodova vojske – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Vežba će se odvijati kroz tri faze – dovođenje jedinice u rejon izvođenja operacije, uništenje terorista i njihove baze i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu desantiranjem osnovnih životnih potrepština iz tri transportna aviona „iljušin”. 

– Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije na vežbi će izvesti specijalni padobranski desant i dejstvo protivterorista u oslobađanju talaca. Svi učesnici vežbe koristiće rusko naoružanje i opremu, a pripadnici Vojske Srbije nose sa sobom svoje padobrane i padobransku opremu – navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, osim pedeset vojnika iz Srbije, na ovoj vežbi učestvuje i više od 700 vojnika iz Rusije i 250 iz Belorusije. Na poligonu u Rusiji nalaze se i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji će posmatrati ove vežbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Prvi put na vežbama „Slovensko bratstvo” biće upotrebljena borbena vozila ruskih vazdušnodesantnih trupa BMD-4M, BTR-MDM rakuška i 2S sprut-SD.

Rusija proizvela projektil koji se može koristiti i kao raketa i kao avio-bomba, sve o tome OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA