Najnovije

Ratni put Nevesinjske brigade (VIDEO)

U devetoj emisiji "Razbuđivanje" gost je bio Zorana Janjića, pukovnika Vojske Republike Srpski.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Zoran Janjić je pukovnik srpske vojske u Bosni i Hercegovini koji je u najtežim momentima po naš narod bio na prvoj liniji fronta 1992-1995, sa svojim borcima iz Nevesinjske brigade, Hercegovačkog korpusa VRS, gde je branio našu nejač od muslimanskih i hrvatskih fanatika koji su imali za cilj da istrebe pravoslavne Srbe sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Zoran Janjić je rođen 1959. godine u okolini Nevesinja u istočnim delovima mučene hercegovačke zemlje, gde su stasavali gorštaci na ljutom kamenu i kršu. NJegovi preci su dali veliki doprinos u oslobodilački ratovima Srba na Balkanu u 19. i 20. vijeku, tako da je i njega taj slobodarski duh i tradicija junačkih predaka odvela na vojne škole. Prvo Vojnu gimnaziju, a potom i Vojnu akademiju u Beograd, a završnu godinu u Zadru. Već tada početkom 1980-ih video je u srcu Dalmacije netrpeljivost Hrvata prema Srbima, odnosno da regruti JNA nisu bili poželjni na određenim mjestima u Zadru.

Po završetku akademije dobio je čin potporučnika i poslat na službovanje prvo u Skoplje, pa u Tivat gdje je dočekao i raspad druge Jugoslavije 1990-1991. Iako nije verovao da se to može desiti u njegovom garnizonu je bilo dozvoljeno hrvatskim i slovenačkim vojnicima da bez posledica napuste kasarne i vrate se kućama.

Početkom aprila 1992. godine JNA je doživljavala sudbinu države koju je bila u obavezi da brani, te su Republike Srbija i Crna Gora, počele pripreme za proglašenje zajedničke države Savezene Republike Jugoslavije, što je značilo da državno rukovodstvo u Beogradu ne želi Srbe u Bosni i Hercegovini i RS Krajini u svojoj državi. Tako je postepeno nastala u srpska vojska Bosne i Hercegovine u maju 1992. godine.

Pošto VRS nije mogla da se formira i organizuje za kratko vrijeme, to je kako navodi Janjić bila prilika muslimanskim i hrvatskim paravojnim formacijama da na sjeveru Hercegovine naprave prvo veliko etničko čišćenje u opštini Konjic... Dana 25. maja 1992. godine selo Bradina sa svojih 1.200 stanovnika je napadnuto od 3.000 agresora koji su u dva dana počinili genocid nad Srbima. Pored toga, pukovnik Janjić navodi i kako je u Hercegovini izvedena zločinačka operacija "Čagalj", gdje su Hrvati etnički očistili Mostar i okolinu, odnosno sva mjesta na lijevoj obali Neretve. Za ova zlodjela niko još nije odgovarao ni u Haškom Tribunalu, ali ni pred sudovima Bosne i Hercegovine.

Zoran Janjić je bio određen kao rođeni Nevesinjac da pripremi uslove za stvaranje Nevesinjske brigade, koja je u Otadžbinskom ratu odlikovana Ordenom Nemanjića, jer pored toga što je zaustavila neprijatelja u dva žestoka napada, prvo u novembru 1992. od strane hrvartskih agresora, kojima je komandovao Janko Bobetko, inače general Vojske Republike Hrvatske... a drugi put od muslimanske vojske u novembru 1994. godine. Obe ove ofanzive su se dešavale oko Mitrovdana, pa su i nazvane Mitrovdanske ofanzive. U ovoj emisiji pukovnik Zoran Janjić je izneo niz zanimljivih detalja u vezi tih bitaka, kao i o tome da su Nevesinjci jednom pomogli Hrvatima da se izvuku od muslimana, ali i muslimanima da izbegnu pokolj od Hrvata tokom rata, što im neki nisu zaboravili, a drugi jesu pa su opet udarili po Srbima.

Inače, Nevesinjska brigada je u svojoj ratnoj biografiji imala da upiše i doprinos na drugim ratištima, kao što je zaustavljanje muslimanskih ofanziva na sarajevskom ratištu. Ukupna brojnost ljudstva je bila preko 4.000 boraca, od kojih je preko 450 poginulo tokom rata. Dejtonski sporazum iz novembra 1995. godine je doveo do završetka oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, ali mnogi bosansko-hercegovački Srbi nisu bili zadovoljni sa njim jer su vjekovna ognjišta Srba ostala u MH federaciji.

Nakon rata, u Nevesinju je urađena Spomen-soba za brigadu gdje se pored slika boraca nalazi dosta materijala vezano za poginule i preživjele borce i njihov ogroman doprinos u stvaranju treće srpske države na Balkanu.

Iako je još tokom rata bilo nekih pokušaja da se treba napisati neka knjiga o Nevesinjskoj brigadi VRS, tek 2012. godine dolazi do realizacije ove ideje odnosno knjiga ulazi u štampu i objavljuje se. A svim porodicama poginulih pripadnika Nevesinjske brigade knjiga je data besplatno. Izdavanje knjige je dosta pomogla Boračka organizacija Republike Srpske.

Kakav je predlog istoričara Čedomira Antića za Kosovo i Metohiju saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽon Bosnić o politici Aleksandra Vučića prema Kosovu i Metohiji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA