Najnovije

Rusija i Kina formiraju vojni blok protiv američkog PRO?

Kina i Rusija će stvoriti zajednički štit protiv američkog sistema PRO u Južnoj Koreji, koji ugrožava njihovu bezbednost. Predstavnici ministarstava odbrane dveju zemalja su na konferenciji u Pekingu najavili jačanje saradnje.

Rusija i Kina (Foto: kremlin.ru)

Prema mišljenju Moskve i Pekinga, razmeštanje američkih sistema PRO na korejskom poluostrvu izazvaće novu trku u naoružanju u azijskom regionu.
Rusija i Kina će 2017. godine održati druge vojne vežbe posvećene protivraketnoj odbrani. U maju ove godine ruski i kineski stručnjaci su već vežbali ovu vrstu odbrane, mada — na računarima. Analitičari su obratili pažnju na dva veoma važna događaja. Kina je podržala stav Rusije povodom američkog sistema PRO u Evropi. Zvanični Peking je po prvi put izjavio da taj sistem ugrožava bezbednost Rusije. Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je rekao da su pokušaji narušavanja odnosa između Rusije i Kine unapred osuđeni na neuspeh. - Mislim da su trenutno rusko-kineski strateški odnosi na najvišem nivou otkako su uspostavljeni. Sumnjam da bi naši neprijatelji mogli da ih pokvare - rekao je Antonov na marginama samita u Pekingu. Vojni analitičar Konstantin Sivkov u izjavi za Sputnjik kaže da u budućnosti ne isključuje formiranje rusko-kineskog vojnog bloka: „To bi značilo da će se SAD suočiti sa zajedničkim naporima Moskve i Pekinga da zaštite sopstvene interese u regionu. Sa vojne tačke gledišta, to znači da će Rusija i Kina razrađivati strategiju za suprostavljanje američkom PRO, na primer — modernizovaće interkontinentalne balističke rakete“, kaže Sivkov. Ši Ce sa Kineskog instituta za međunarodne probleme, za Sputnjik kaže da se bezbednosna situacija u regionu pogoršava. „U tom smislu veliki značaj ima jačanje rusko-kineske  saradnje u stvaranju regionalnog poretka zasnovanog na principima pravde. Kina i Rusija imaju slične stavove kada je reč o Siriji i sistemu PRO u Južnoj Koreji. Zalažemo se za to da se svi problemi rešavaju političkim sredstvima, jer je nemoguće prevazići krizu stalnom primenom sile“, zaključuje on. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA