Najnovije

PUNI HANGARI ORUŽJA ZA PARAVOJSKU U BOSNI: Zašto Zapad žmuri na Bakirovo naoružavanje?!

Ni dva dana pošto je objavljeno ono što je godinama javna tajna - da se po hangarima širom BiH gomila oružje - predstavnici međunarodne zajednice se ne oglašavaju. To okretanje glave u Banjaluci se tumači kao prećutna saglasnost i otvorena podrška Bošnjacima i njihovim političkim liderima.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Proteklog vikenda RTRS je objavila detalje iz dokumenta stranih obaveštajnih službi o naoružavanju paravojnih struktura oko SDA Bakira Izetbegovića. Prema tim planovima koji se sprovode još od 2012, namenska industrija Federacije BiH po nalogu SDA tajno radi na izradi teškog naoružanja i municije za potrebe paravojnih formacija Bošnjaka koje bi se koristilo u slučaju izbijanja novih sukoba.

U istim dokumentima, koje je predstavila RTRS, navodi se da za ove aktivnosti zna mali broj ljudi iz vrha SDA. Oružje se, kako je navedeno, skladišti u delovima Federacije pod kontrolom Bošnjaka.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže da priča o naoružavanju Federacije BiH i porastu proizvodnje oružja ovog entiteta nije nimalo naivna:

- Međunarodna zajednica je "prespavala" ove informacije, a na sve to su institucije Republike Srpske upozorile još prošle godine. Očigledno je da žele krizu u BiH, odnosno da je proizvedu veštački. Strancima smeta što jedino institucije RS funkcionišu u celoj BiH. Zbog toga maksimalno podržavaju Bošnjake, pa i njihovo naoružavanje.

Prema njegovim rečima, dok bošnjački političari nesmetano zveckaju oružjem u Federaciji BiH, za to vreme međunarodna zajednica, pre svih Britanija, šalje obaveštajce u BiH da rade na urušavanju institucija Srpske.

Politički analitičar DŽevad Galijašević, za "Novosti", ukazuje na direktnu vezu između ćutanja Zapada na ratnohuškačke izjave, žmurenja na gomilanje oružja i dolaska britanskih obaveštajaca u BiH. On ističe da je konačni cilj da se RS razdvoji od Srbije, da se najpre udari na institucije Banjaluke, a potom na Beograd:

- Nevolja je za Britaniju što žele da upravljaju Balkanom, ali imaju problem u Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku, jer njima ne mogu da upravljaju kako hoće. Zbog toga će Britanija podržati gomilanje oružja u Federaciji BiH i ratnu retoriku prema Srpskoj.

Milioni metaka

U objavljenim dokumentima se tvrdi da je 2012. godine tajno izneseno i uskladišteno teško oružje, topovi i haubice, kao i više diviziona oruđa velikog dometa, među kojima i VBR, kao i municija za njih. U rejonu Hadžića i Pazarića nalaze se skladišta sa nekoliko miliona metaka streljačke municije raznih kalibara.

Pročitajte OVDE zašto Amerikanci traže od Albanaca da se ujedine.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mudžahedini u Bosni

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA