Najnovije

Evo zašto studenti masovno odlaze iz Srbije

Trećina studenata u Srbiji planira da po završetku školovanja ode u inostranstvo, a čak 90 odsto njih za odlazak ima podršku od roditelja, dok oko 70 odsto već ima nekog u inostranstvu – pokazuju podaci istraživanja koje je obuhvatilo 11.000 studenata. 

Pasoš, ilustracija (Foto: Pixabay)

Glavni razlozi su mogućnost nalaženja posla u struci, bolje plaćen posao i visok životni standard u inostranstvu. Zato bi, tvrde nadležni, drugačija obrazovna strategija, dala bolje rezultate.

Težak put do posla, kao i uslovi rada razlozi su zbog kojih preko 3.500 anketiranih nakon završenih studija želi da spakuje kofere i ode iz domovine. Najviše ih je među mladima koji se usavršavaju u IT sektoru i medicini.

Dok neki smatraju da se i u Srbiji može naći perspektiva ako čovek zna da se snađe, drugi navode da su u inostranstvu uslovi života bolji. Neki pak ne planiraju inostranstvo jer "preko" nemaju nikoga.

Pripreme za odlazak za većinu počinju tokom studija. Ima i onih koji još u srednjoj školi odlučuje da napuste zemlju. Nezaobilazna adresa im je škola za strane jezike gde čine 80 odsto polaznika.

- Postoje i oni polaznici koji žele da nauče jezik zbog sebe i da ostanu u Srbiji, ali u poslednje vreme većina polaznika, koji se uglavnom javljaju za kurseve ili engleskog ili nemačkog jezika, to zapravo čine jer žele da svoje školovanje ili zaposlenje nastave u inostranstvu - navode u Akademiji "Oksford".

Posao u struci za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, koji su prošle nedelje dobili u zdravstvenim centrima širom Srbije, jedan je od načina da se ovaj trend smanji.

Ipak, tvrde nadležni, ključno je prilagođavanje upisne politike na univerzitetima potrebama našeg tržišta.

- Jedan od koraka koje država čini na to zatečeno stanje, jer su ovo višedecenijski događanja koja rezultiraju ovakvim, zaista tužnim bilansom, jeste da najboljim studentima država odmah ponudi posao po završetku studija, i da mogu da izaberu i da čak njihove želje budu uslišene kod radnog angažmana. Ali ono što pokazuju istraživanja da naši ajtijevci, naši lekari i drugi zdravstveni radnici rado idu u Nemačku, zatim u Ameriku - ukazuje ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Procene su da Srbiju svake godine napusti oko 30.000 ljudi. Prosek godina onih koji odlaze je 28,5, a svaki četvrti koji napusti Srbiju ima visok stepen obrazovanja.

Kada je najavljeno povećanje plata i penzija čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zašto Putin neće podržati Dveri ni Šešelja:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA