Najnovije

DAČIĆ: Očekujemo danas još jedno povlačenje priznanja Kosova!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za RTS da je od nacionalnog interesa da se pitanje Kosmeta reši i da zbog toga pretnje koje su upućene predsedniku Vučiću nanose štetu Srbiji. Ističe da mu je ruski kolega Sergej Lavrov rekao da Vladimir Putin na jesen stiže u posetu Srbiji.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da ga pretnje upućene predsedniku Vučiću ne iznenađuju, ako se ima u vidu da ta satanizacija svih koji učestvuju u Briselskom dijalogu, kaže, traje godinama.

"Amfilohije je upokojio vladu i posle potpisivanja Briselskog sporazuma. Postoji visok stepen ne samo mržnje nego i jednog iracionalnog ludila koje postoji oko nas po tom pitanju. Pitanje Kosova nije pitanje koje treba da ostane u enciklopedijama i udžbenicima, već je to problem Srba koji tamo žive, ali i cele Srbije. Od nacionalnog interesa je da se to pitanje reši. Ovakve pretnje u tom smislu ne samo da nemaju koristi već i nanose štetu Srbiji", objašnjava Dačić.

Dodaje da je juče došao iz Moskve gde je imao dobre razgovore sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i najbližim saradnikom Šojgua.

"Kada je reč o Putinu, Lavrov mi je rekao da ruski predsednik na jesen dolazi u Srbiju. To je važna vest i važna stvar, jer je Rusija važan saveznik Srbije po pitanju Kosova", kaže Dačić.

Ističe da ga je Lavrov pitao kako je bilo u Briselu i da li postoji napredak u razgovorima.

"Ruskog kolegu sam upoznao sa najnovijim stvarima i pitao me je kako idu razgovori. Ponovio je još jednom da je Rusija spremna, ako se format proširi, da učestvuje u njemu i da će nastaviti da podržava Srbiju", dodaje Dačić.

"Želimo da izvučemo najbolje moguće za Srbiju"

Napominje da se format verovatno neće menjati ali da će razgovori možda biti intenzivniji.

"Sledeće godine ističe mandat evropskim zvaničnicima i oni žele da se ova pitanja do tada reše ako mogu, ali se ništa nije pomenilo u stavovima", smatra Ivica Dačić.

Kaže da Srbija zna šta su njeni stavovi.

"Ja sam sa Vučićem šest godina u Briselskom dijalogu i znam šta smo pričali i šta pričamo i sve je u interesu Srbije. Mi želimo da izvučemo najbolje moguće za Srbiju i moguće je ako Zapad izvrši pritisak na prištinsku stranu", objašnjava Dačić.

Ističe da mu je Pacoli pred svima u Briselu, rekao: "Nemoj da mi kvariš posao", u smislu, kako kaže, povlačenja priznanja pojedinih država.

"I moram da kažem da ću danas imati još jednu vest. U poslednjih nekoliko meseci četiri države su povukle priznanje, pre par godina još jedna, a danas će biti i šesta", poručuje Dačić.

Objašnjava da onaj ko kaže da je kasno za podelu Kosmeta je ili protiv podele ili ne zna kakvo je stanje u kojem se nalazimo ili možda želi ratom da to vratimo.

Kaže da prema podacima koje imamo, a koji su javni, lobiranje košta između 50.000 i 150.000 dolara mesečno.

"To podrazumeva stvaranje boljeg imidža i komunkaciju sa onima koji odlučuju. Kosovo je angažovalo francusku i američku agenciju", kaže Dačić.

Smatra da bi, po tom pitanju, trebalo ohrabriti predsednika Vučića.

"Nismo valjda jedina zemlja koja to neće da koristi", pita se Dačić.

Amerikanci traže hapšenje Gurija, više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić o tome da će još jedna zemlja danas povući priznanje Kosova

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA