Najnovije

PET STVARI KOJE NAS JE NAUČILA RUSIJA 2018: Orlovi pali zbog afera i selektora!

Učinak "orlova" od samo jedne pobede i rani povratak s Mundijala prilika su da konačno izvučemo pouke i zaboravimo na spletkarenja, improvizaciju i savladamo lekciju.

Reprezentacija Srbije (Foto: RIA)

Godine prolaze, ispraćamo generacije i generacije igrača misleći da će baš sledeća prirediti trenutke najveće radosti i - ništa!

Uvek isto razočaranje, uz obavezno bacanje prašine u oči narodu s pričom da već od jeseni dolaze bolje dani. Da li iz neuspeha nešto naučimo?

Predstavljamo pet činjenica koje nam je Mundijal 2018. u Rusiji stavio do znanja:

1. Stop aferama pred prvenstvo

Tri meseca se pričalo i pisalo o kapitenskoj traci, nagađalo se da li je Branislav Ivanović otpisan, treba li ekipi ili mu forma nije na potrebnom nivou. Iz srca ekipe je lansirana afera u javnost. Fokus se pomerio s važnih tema i, da stvar bude gora, bivši kapiten je bojkotom medija samo dodatno podgrevao priče o svom nezadovoljstvu. Kako su ranije afere razarale ekipu pred mundijale, sada smo dobro prošli!

2. Neiskusan selektor-neuspeh

Kako smo mogli, nismo loše prošli. Ipak, krupne strateške greške koštale su nas plasmana u osminu finala jednako kao i odluke Feliksa Briha. Zašto je Krstajić procenio da su tri boda protiv Švajcaraca obaveza kada se već mogao uveriti na dve utakmice da žilavi Kostarikanci neće u poslednjem meču ići s belom zastavom pred Šaćirija i ostale u crvenim dresovima. Neiskusno! Još gore bi bilo da sada dođe drugi ko bi ovu školu iznova učio.

3. Ne menjati uspešan sistem

Muslinova formacija 3-5-2 za treptaj oka zamenjena je sa 4-2-3-1. Potrošeno je šest prijateljskih utakmica za nova uigravanja, posebno odbrambene linije, koja najviše trpi kod promene formacije. Za ostali deo sveta nezamislivo je da najvažniji meč na SP, pa još protiv Brazila, odigra štoperski tandem sa prosekom od 22 godine, koji pre te utakmice ima odigranih nula zajedničkih minuta. Kako smo mogli, dobro smo prošli!

4. Zabraniti improvizaciju

Radomir Antić je svojevremeno sa selektorskog mesta znao da poruči "jedno je sigurno, nećemo improvizovati". To je značilo da Dejan Stanković neće biti "desetka", jer se čovek nikad nije u klubovima bavio kreacijom igre, već je izlazio na teren sa zadatkom da razbije igru protivnika u njenom začetku. Postao je konačno ono što jeste. Preneseno u sadašnjost, ne improvizovati znači da od Tadića ne treba stvarati na krilo, da bi u sredini igrali LJajić i Milinković-Savić. Oni zajedno ne mogu na teren, pa smo i zato dobro prošli!

5. Spori smo- igramo u druoj

Spori smo! Trkački smo bili fenomenalno pripremljeni, što otkriva i statistika, ali kakva vajda od četiri kilometra više pretrčanih od Švajcaraca, kada u poslednjem sprintu Šaćiri ostavlja Tošića iza sebe dva metra i postiže gol. Statistika je uračunala da su i Šaćiri i Tošić tada pretrčali u sprintu po 50 metara, ali nama bi bilo bolje da je štoper ostao ukopan na centru, a da je Albanac promašio gol. Najsporiji smo tim Mundijala i zato dobro smo prošli!

Zapadni mediji oznaličili su Vladimira Putina kao pobednika Mundijala, više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Utakmica Srbija- Brazil

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA