Najnovije

ITALIJANSKI ZAOKRET! NOVI PREMIJER PORUČIO: Podržaćemo otvaranje prema Rusiji i reviziju sistema sankcija

Gornji dom italijanskog parlamenta izglasao je sinoć poverenje novoj populističkoj vladi, dok će donji dom o tome glasati danas. Premijer Đuzepe Konte najavljuje fiskalne reforme, privrženost postojećim savezima ali i promenu stava prema Rusiji.

Đuzepe Konte (Foto: Jutjub)

Italija je korak bliže formiranju prve populističke vlade u zapadnoj Evropi. Koalicija antisistemskog Pokreta pet zvezdica i krajnje desničarske Lige dobila je poverenje u Gornjem domu italijanskog parlamenta, Senatu.

Od prisutnih 314 senatora, nova vlada dobila je 171 glas, 117 je bilo protiv, sa 25 uzdržanih. Senat odobrava mandat novoj vladi.

Uoči glasanja, premijer Italije Đuzepe Konte je u parlamentu izložio program nove vlade.

"Na međunarodnom političkom i ekonomskom planu potvrđujemo privrženost Atlantskoj alijansi sa Sjedinjenim Državama kao tradicionalnim privilegovanim saveznikom. Ali, znajte da ćemo podržavati i otvaranje prema Rusiji i promovisaćemo reviziju sistema sankcija koje mogu da naškode građanskom društvu te zemlje", rekoa je premijer Đuzepe Konte.

Ipak, najveća promena u odnosu na prethodnu vladu očekuje se po pitanju migranata.

"Evropa je dozvolila da sebičan stav mnogih zemalja svali velike obaveze članicama na spoljnim granicama Unije, nametnula nam je najveći deo obaveza koje bi trebalo da budu podeljene. Najviše trpi Italija. Zato ćemo se snažno zalagati za napuštanje Dablinskog sporazuma", rekao je Konte.

Konte je upozorio da Vlada Italije planira da ponovo pregovara o fiskalnoj politici sa EU, mada uverava partnere da se o napuštanju evra "neće razgovarati".

Moskva nudi Kimu ono što je nekada Miloševiću, više o tome OVDE.

Izgovor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Novi italijanski premijer protiv sankcija Rusiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA