Najnovije

ZAR NISTE VI SPALILI BELU KUĆU? Tramp žestoko opleo po moćnim liderima uoči samita G7

Uoči početka dvodnevnog samita grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) u kanadskoj pokrajini Kvebek konačno je razjašnjeno da li će mu predsednik SAD Donald Tramp prisustvovati, pošto je zvanično saopšteno da će šef Bele kuće doći u Kanadu, ali će je već sutra ujutru napustiti i otputovati za Singapur.

Donald Tramp (Foto: Jutjub printskrin)

Agencije navode da je poslednjih dana Tramp davao ljutite izjave povodom učešća na samitu, gde će licem u lice biti suočen sa političkim odlukama koje je donosio. Navodi se da je među američkim saveznicima bilo i spekulacija da bi Tramp mogao da napusti samit ili da se čak uopšte ni ne pojavi.

Ipak, iz Bele kuće kasno sinoć stiglo saopštenje da Tramp ipak ide u Kanadu, ali da će samit napustiti na početku drugog dana zasedanja, nakon okončanja sesije posvećene osnaživanju žena.

Šta je Tramp rekao o učešću Rusije u samitu G7 pročitajte OVDE.

- Predsednik će iz Kanade direktno otputovati u Singapur gde stiže uoči predstojećeg sastanka koji će imati sa liderom Severne Koreje Kim DŽong-unom - navela je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

To znači da će Tramp propustiti sastanke i razgovore o klimatskim promenama i ekologiji.

Žestoka svađa sa Makronom i Trudoom

Najava je došla dok se Tramp posvađao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom DŽastinom Trudoom na Tviteru, a sa obojicom treba da se sretne licem u lice kasnije danas na sastanku G7.

Tramp je krajem maja uveo tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz država EU, Kanade i Meksika. Izvori bliski Beloj kući su za CNN rekli da je on uveren da će pobediti u toj bici i naterati ove države da prihvate njegove zahteve.

Čak i do četvrtka popodne, Tramp se preko Tvitera pitao zašto da prisustvuje sastanku G7 gde je nadglasan po stavovima oko ključnih pitanja poput trgovine i klimatskih promena.

Na to mu je odgovorio Makron koji je naveo da možda Trampu ne smeta da svojim potezima izoluje Ameriku, ali da ni ostalim zemljama G7 ne smeta da one potpišu sporazume bez njega, ako tako bude moralo.

- Američkom predsedniku ne smeta da bude izolovan, e pa ni nama ne smeta da potpišemo sporazume šest država ako treba. Zbog toga što ovih šest zemalja predstavljaju vrednosti, one predstavljaju ekonomsko tržište koje ima istorijsku težinu iza sebe i koje je sada prava međunarodna sila - rekao je Makron.

 

 

Zatim je Tramp upitao zašto EU i Kanada ne obaveste javnost da one koriste trgovinske barijere protiv SAD, koje nisu nimalo fer prema američkim farmerima, radnicima i kompanijama.

Tramp je optužio i kanadskog premijera DŽastina Trudoa da je "toliko ogorčen".

- Premijer Trudo je toliko ogorčen, priča o odnosu koji su SAD i Kanada imali tokom godina i raznim drugim stvarima... ali ne pominje činjenicu da nam oni naplaćuju namete do 300 odsto na mleko - time šteti našim farmerima, ubija našu poljoprivredu! - poručio je Tramp sinoć putem Tvitera.

 

 

Takođe, Tramp se juče prisetio i paljenja Bele kuće 1814. godine dok je trajao rat između Amerikanaca i Britanaca.

Reč je o ratu koji je započeo 1812. godine, kada su američke snage nastojale da osvoje britanske kolonije na prostoru današnje Kanade.

Kako prenose američki mediji, Tramp je upitao kanadskog premijera: "Zar niste vi, momci, spalili Belu kuću?".

Prethodno je Trudo za tarife na uvoz rekao da su "uvredljive" i da štete odnosu dve države.

Sve je ovo podiglo sumnju u to da li će se Tramp uopšte pojaviti na ovogodišnjem sastanku G7.

Inače, grupu G7 čine Kanada, SAD, Japan, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, a samitu će prisustvovati i predstavnici EU.

Podsetimo, nakon prošlogodinjeg sastanka na Siciliji Tramp je doneo odluke koje su ga otužile od svojih saveznika - odluke da istupi iz Pariskog klimatskog sporazuma i iz iranskog nuklearnog spoarzuma.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trampov snimak o kome priča ceo internet pogledajte ispod:

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA