Najnovije

MAKEDONIJA KRENULA PUTIM CRNE GORE: Priviđaju im se "zli Rusi"

Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor o imenu s Grčkom koji je Skoplju otvorio vrata za ulazak u NATO, rekla je u petak u Zagrebu makedonska ministrka odbrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

Makedonija (foto: RIA)

"Oduvek smo govorili da želimo dobru suradnju s Rusijom, ali odluke su na nama. Makedonija je donela odluku", rekla je Šekerinska novinarima. 

Šerinska je dodala da žali zbog odluke o proterivanju diplomata, ali da će njena vlada "ostati budna i fokusirana" na primenu dogovora s Atintom. 

Grčka je proterala dvojicu ruskih diplomata i zabranila ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali da potkopaju sporazum o nazivu Makedonije dogovoren u junu sa Skopljem, a Moskva je najavila da će odgovoriti na isti način. 

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom juna dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da promeni ime u Severna Makedonija. 

Taj dogovor mora da se ratifikuje u obe zemlje, a u Makedoniji je predviđen referendum. 

"Referendum i donesene odluke su u korist građana i nećemo dopustiti ničije mešanje na tom putu", rekla je Šekerinska posle sastanka ministara obrane regiona s američkim kolegom DŽejmsom Matisom u Zagrebu.

Prema njenim rečima, odlaganje prijema Makedonije u NATO od 2008. izazvalo je tešku političku, privrednu i finansijsku krizu u zemlji. 

"Nećemo dopustiti da se to ikada više ponovi", rekla je ona. 

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o evroatlantskim integracijama Makedonije koja je pozivnicu za članstvo u NATO čeka od 2008. a od 2005. početak pregovora s EU. 

Lideri NATO su 11. jula pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu a članica bi mogla da postane kada se definitivno potvrdi promena imena zemlje. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak je objavilo da smatra da je Makedonija silom uvučena u vojne snage NATO i da takav potez samo produbljuje podele i povećava napetosti u Evropi.

OVDE pogledajte kako je srpska vlast ostavila građane na administrativnoj granici na milost i nemilost šiptarskim bandama.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šešelj: Makedonija je srpska država

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA