Najnovije

BRUTALNO GAŽENJE SRBIJE: Komandanti terorističke OVK u delegaciji Prištine na završnici dijaloga sa Beogradom

U sledećoj rundi dijaloga sa Beogradom delegaciju Prištine predvodiće kosovski predsednik Hašim Tači, a osim njega, u njoj će biti i predsednik skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i potpredsednik vlade Fatmir LJimaj – svi iz aktuelne vladajuće koalicije. Pridružiiće im se i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, preneli su prištinski mediji na albanskom.

Teoristička OVK (Foto: Jutjub)

U ovakvom sastavu predstavnici Prištine imaće sastanak sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u sredu, 18. jula, što je potvrđeno iz kabineta kosovskog premijera.

Sastanak sa Federikom Mogerinim biće održan u danu kada će u Briselu razgovarati kosovski i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predstavnici kosovske skupštine i vlade potvrdiće Federiki Mogerini posvećenost kosovskih institucija za dijalog sa Beogradom, kao i njihovu posvećenost i predanost da se u dijalog uključi opozicija, sa ciljem stvaranja sveobuhvatnog tima, navodi se u saopštenju.

Kosovska delegacija, međutim, neće pratiti Tačija na najavljenom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već samo sa zvaničnicima EU koji posreduju u dijalogu.

Odluka o grupnom odlasku u Brisel doneta je na sastancima institucionalnih i političkih predstavnika Albanaca u Prištini u četvrtak i petak.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji predstavio je na jednom od sastanaka nacrt dokumenta čiji je cilj postizanje konsenzusa vlasti i opozicije za dijalog sa Beogradom.

"Ono što ujedinjuje vladajuću koaliciju i opoziciju su mesto u UN, evropske integracije, članstvo u NATO, kao i reforme u našem pravnom i ekonomskom sistemu. Verujem da je ovaj dokument samo dobar početak koji će nam pomoći da dođemo do opšteg konsenzusa", rekao je Veselji nakon predstavljanja dokumenta.

Predstavnici vlasti u Prištini pokušavaju da privole opoziciju da se uključi u postizanje konsenzusa pred završnu fazu dijaloga sa Beogradom.

Opozicija, međutim, uporno odbija da se priključi inicijativi, ističući da Hašim Tači ne može da predvodi prištinsku delegaciju, već da platformu o nastavku dijaloga treba da odredi parlament.

Opkoljavanje Srbije ulazi u završnu fazu, više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zločini OVK nad Srbima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA