Najnovije

Da li Hrvatska sama sebi sabotira ulazak u evrozonu?

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić kalkuliše s oko dve do 2,5 milijarde kuna poreskog rasterećenja od 2019. godine, a spasavanje dva gubitaša, od kojih je Uljanik u privatnom vlasništvu, nadmašuje taj iznos i do tri puta.

Hrvatska (Foto: Pixabay.com)

Na krilima smanjenja javnog duga Vlada je najavila uvođenje evra, no milijarde neplaniranih dugova Uljanika i Petrohemije pod upitnik dovode celu fiskalnu konsolidaciju i posredno pregovore o ulasku u evrozonu. Iako je udeo javnog duga u BDP pao na 76,2 odsto u prvom kvartalu 2018. na godišnjem nivou, u čemu je Hrvatska rekorderka nakon Kipra i Irske, trendu ozbiljno preti spašavanje ta dva gubitaša. Dugovi pulskog brodogradilišta procenjuju se na oko tri milijarde kuna u prvoj fazi, s dodatnih dve do tri milijarde za tek ugovorene brodove. Budžetu je tu i Petrokemija, čije obaveze na sebe preuzima država uoči prodaje, s efektom oko 1,3 milijarde kuna. 

Konačni efekat teško je proceniti jer se obim dugova koji se prebacuju na teret poreskih obveznika još ne zna u celosti, kao ni dinamika prikazivanja u javnom dugu. Dosadašnji pad duga ionako je na klimavim nogama; posledica je rasta BDP-a, većih budžetskih prihoda, refinansiranja, a ne štednje. Dug nije smanjen u apsolutnom iznosu; od ulaska u EU dug opšte države povećan je 45 milijardi, na 281 milijardu kuna. To jeste oko 11 milijardi manje nego 2017, ali je na nivou 2016, piše Večernji list.

Pročitajte OVDE šta kaže LJajić za BiBiSi o srpskom oružju.

Izvor: Večernji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Uvođenje eura u Hrvatskoj: Prednosti i nedostaci.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA