Najnovije

(INTERVJU) JANKO BAČEV, LIDER JEDINSTVENE MAKEDONIJE: Ukinućemo priznanje Kosova i sklopiti strateški savez sa Rusijom!

Janko Bačev, predsednik partije Jedinstvena Makedonija i Univerzitetski profesor mećunarodnog prava govori u ekskluzivnom intervjuu za Pravdu o situaciji u Makedoniji, odnosu prema Srbiji, povlačenju priznanja Kosova, stvarnju saveza sa Rusijom i drugim aktuelnim pitanjima.

Janko Bačev (Foto: Jedinstvena Makedonija)

Gospodine Bačev fotografije sa mitinga održanog u Skoplju protiv promene imena Makedonije na kojima ste nosili makedonske i ruske zastave obišle su svet, SDSM i zapadni mediji su požurili da kažu da iza protesta stoji Rusija, dok su vas iz VMRO optužili da ste ubačeni od strane Zaeva kako bi obesmili protest. Šta Vi kažete na to?

Makedonski narod svakodnevno protestvuje protiv promene imena. Mećutim, kod marionetske vlasti u Skoplju pojavila se nervoza zbog činjenice da promena imena neće proći. Na jednom od tih protesta bilo je brutalne upotrebe sile od policije. Ja sam se popeo na policiski hermelin sa ruskom i makedonskom zastavom baš u trenutku kad su policijska oklopna vozila krenula bukvalno da gaze narod. U tom trenutku sam stao ispred prvog policiskog hermelina iz konvoja policiskih vozila koji su krenuli na mene i ozbiljno me povredila, pa sam se popeo na vozilo i pozvao narod da skandira „Makedonija“, „Makedonija“. Konvoj policiskih vozila je bio zaustavljen, a na opšto iznenađenje posle toga policija je krenula na miran narod šok-bombama i suzavcem i bilo je mnogo povrećenih lica iako je narod mirno protestovao. Što se tiče neke ruske povezanosti, da, ima, to može da se vidi na tome što smo mi veoma bliski narodi u genetskom, kulturnom, jezičnom, religijskom smislu, koje delimo iste vrednosti utemeljene na tradicionalizmu, na podršku ruskih globalnih napora za mir, stabilnost i bezbednost, potrebe za nacionalan i religiski identitet nacija, pravde, poštovanje međunarodnog prava, slobodu i ljudsko dostojanstvo. Ruski predsednik Putin je na otvorenoj sceni ijzavio da pismenost dolazi iz makedonske zemlje. Što se tiče VMRO-DPMNE i SDSM kao marionete Zapada i koji kontrolišu medije u Makedoniji, u očajničkom su pokušaju preko namenske propagande da nas ocrne, imajući u vidu da su svesni da dolazi njihov kraj i da dolazi nova legitimna vlast Jedinstvene Makedonije.

Da li se VMRO sada nalazi u paradoksalnoj poziciji, pošto se sa jedne strane protive promeni imena Makedonije, ali se kao SDSM i Zaev i dalje zalažu za EU i NATO? Ne može se biti istovremeno za EU i NATO i protiv „Severne Makedonije“. Slažete li se?

VMRO-DPMNE i SDSM su na istim pozicijama - promene imena Makedonije. Razlika je u nijansima. SDSM je za promenu imena i na domaćem i na mećunarodnom planu, a VMRO-DPMNE za promenu imena na mećunarodnom planu, a samo kod kuće, u Makedoniji, da budemo Republika Makedonija. To su pogubne pozicije za Makedoniju i Makedonce. Ove dve stranke 27 godina se menjaju na vlasti u Makedoniji. To je ustvari jedna ista stranka koju zovemo „Pogreb za Makedoniju“ sastavljena od VMRO-DPMNE i SDSM. Vlasti u Makedoniji u minulih 27 godina su marionete u rukama stranih mentora sa Zapada. Ali dobro je što sada narod ima jasnu političku ponudu u Makedoniji. S jedne strane, imamo VMRO-DPMNE i SDSM, koje su rukovoćene iz istog stranog centra, i oni kažu da Makedonija nema alternativu za NATO i EU. Dakle, SDSM i VMRO-DPMNE su na istim pozicijama! Makedonija u EU i NATO sa liberalnim vrednostima (homoseksualnost, istopolni brakovi, usvajanje dece od strane istopolnih brakova, drogirana omladina...) promena imena, identitet, ustav, kanonizaciju, prekomponivanje političkog sistema, neokolonijalno ekonomsko ropstvo... S druge strane smo mi, Jedinstvena Makedonija, koji kažemo strateški savez sa Rusijom i članstvo u Evroaziskom ekonomskom savezu, tradicionalnim vrednostima, nacionalnog i verskog identiteta, zaštita imena, identiteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, stvaranje, a ne uništenje ekonomije sa perspektivom za građane članica Evroazijske ekonomske unije da žive u svojoj domovini, veliko tržište za naše proizvode gde neće biti ucenjivani, kao naše sadašnje ucenjivanje radi korporativnih interesa Zapada. Dakle, Makedonija sada imati mogućnost izbora. Budućnost pripada Rusiji, Kini i drugim zemljama iz BRIK grupe. Makedonija mora biti deo te budućnosti! Jedinstvena Makedonija će ostvariti ovu budućnost zajedno sa makedonskim narodom da ostanemo svoji na svome i očuvanje Makedonije i Makedonaca i svih građana Makedonije. Ovo će uskoro postati stvarnost, jer novi geopolitički događaji na Balkanu se nagoveštavaju. Oni dolaze!

Kažite nam nešto o Vašoj partiji Jedinstvenoj Makedoniji, koliko je ona snažna i kakav je njen  trenutni rejting u Makedoniji? Da li Vas građani prepoznaju kao buduću političku snagu u zemlji?

Centralni Komitet naše stranke kao najviši odlučujići organ između dva Kongresa, na sednici od 21. januara ove godine doneo je bitne odluke za koje nije preterano reći da imaju istoriski značaj za stranku i državu. Sa aspekta stranke, odlučili smo naša stranka Narodni pokret za Makedonije u budućnosti nastupa sa nazivom: Jedinstvena Makedonija. Sa aspekta države, Jedinstvena Makedonija će se zalagati za radikalan preokret u makedonskoj politici, šta podrazumeva strateški savez sa Rusijom i članstvo Makedonije u Evroaziskoj ekonomskoj uniji. Kontinuitet Narodni pokret za Makedonije i Jedinstvene Makedonije je nesporan i ogleda se u našim ciljevima, koji znače ostajanje na prvoj liniju u borbi za odbranu makedonskih nacionalnih i državnih interesa. Narodni pokret za Makedoniju je sagledao potrebu za drugačiji pristup zaštite Makedonije i makedonskog naroda koji su napadnuti od inostranih i domaćih sila i koje čine dezintegraciju makedonskog naroda i države, napadajući direktno naše makedonsko iskonsko ime i identitet. Taj drugačiji pristup ima za cilj da regrutuje celokupni makedonski potencijal i da ga uklopi u sisteme koje nude zaštitu teritorijalnog suvereniteta i posebnost nacija.

Narodni  pokret za Makedoniju, sada Jedinstvena Makedonija, je autohton i autonomni politički subjekt, po svom nastanku, strukturi i po svojoj političkoj filozofiji, što nas čini sasvim različitim i drugačijim od svih stranaka u Makedoniji. Naša stranka nije nastala sa deobom, cepanju, priklanjanju ili spajanjem sa nekom od postojećih stranaka, a još manje kao posledica karijerističkih ambicija njenih osnovača. Naprotiv! Otkako je poslata tužna slika Makedonije posle Otabinskog rata sa šiptarskim teroristima 2001. godine, Narodni pokret za Makedoniju, sada Jedinstvena Makedonija, pojavio se na političkoj sceni. Genocidne-fašističke organizacije NATO i EU  u sprezi sa marionetskim vlastima u Makedoniji, posle Otabinskog rata iz 2001. godine nametnuli si „Ramkovni sporazum“ koji je pretočen u Ustav, a koji definiše Makedoniju kao neki zbir etničkih zajednica sa brisanjem makedonskog naroda u Ustavu.

Znači, osim nacionalne, realizovaćemo i socijalnu revoluciju, koja podrazumeva poništavanje svih štetnih pravnih akata za makedonski narod i državu, zatvor i celokupna konfiskacija imoviine kriminalaca, kvinsliga i nacionalnih izdajica, u skladu sa zakonima koji će proizaći iz novog makedonskog Ustava, stroge kazne za krivce u makedonskoj kriminalnoj privatizaciji, reviziju i oduzimanje ukradenog u kriminalnoj privatizaciji u koji je izvršen grabež društvenog kapitala koji 45 godina unazad su stvarali svi radni ljudi u socijalizmu kako i revizija i oduzimanje ukradenog u postprivatizacijskom periodu. Kao ilustraciju, u Makedoniji je ukradeno u kriminalnoj privatizaciji za vreme vladavine SDSM oko 5 milijardi tadašnih nemačkih maraka, a u postprivatizaciskom periodu za vreme vladavine VMRO-DPMNE su ukradene oko 5 milijardi evra. Tako da, nema nikave razlike izmeću ove dve stranke, osim što jedni su krali u markama, a drugi u evrima.

Mi smo sada svakodnevno na terenu, širimo našu partijsku infrastrukutru i do kraja leta imaćemo partiske lokalne organizacija u celoj Makedoniji. Sada imamo 56 opštinskih komiteta (u Makedoniji ima 80 opština), a otpočeli smo sa osnovanjem i brojne zagranične komitete u Evropi, Kanadi, SAD i Australiji, praktično svuda gde živi brojna makedonska zajednica u insotranstvu. Na jesen planiramo stranački kongres, pa slede predsednički izbori u Makedoniji, kao i neke druge stranačke aktivnosti. Jednom rečju, po planu teku zacrtane pripreme Jedinstvena Makedonije da doće na vlast. Inače, narod masovno prihvata ideju za savez sa Rusiju, šta znači da brojne ankete raznoraznih špijunskih organizacija Zapada i Soroša koji su nas 27 godina trovali podacima da narod želi u NATO, u stvari su jedna velika prevara i mi to sada direktno gledamo na terenu. Jedinstvena Makedonija, makedonski narod i veći deo graćana Republike Makedonije traže da bude ostvaren taj istoriski strateški savez sa Rusijom. Jedinstvena Makedonija će ostvariti jasno izraženu nameru naroda za savez sa Rusijom i članstvo u EEU (Evroazijskom ekonomskom savezu).

Gospodine Bačev, kakav je stav Jedinstvene Makedonije po pitanju odnosa Makedonije i Srbije, da li smatrate, imajući u vidu bliskost naših naroda, da bi naše dve zemlje trebalo da idu u pravcu što čvršćih odnosa, pogotovo ako uzmemo u obzir pretnje po bezbednost naših država koje dolaze od strane velikoalbansog ekspanzionizma pod dirigentskom palicom Zapada? 

Nova legalna vlast Jedinstvene Makedonije će se zalagati za odnosa sa Srbijom na najvišem nivou - savezničkom.  Mi u  Srbiju i srpskom narod gledamo naše saveznike. Nažalost, naša marionetska vlast je napravila krupnu istorijsku grešku sa priznanjem Kosova i to ćemo ispraviti. Nećemo dopustiti pri eventualnom vojnom sudaru Srbije i tzv. Kosova da naša marionetska vlast pusti makedonske vojnike u sastavu NATO-a da se bore za tzv. Kosovo protiv srpskih i ruskih vojnika za osvarenje šiptarskih interesa.  U Srbiji,  Makedonci imaju sva prava, Srbija ne dovodi u pitanje našu teritorijalni integritet, suverenitet, unitarnost, naše ime, a u duhu naših savezničkih odnosa rešićemo i crkveni problem izmeću MPC i SPC.

Kakav je stav Jedinstvene Makedonije po pitanju Kosova i Metohije, da li bi dolaskom na vlast preispitali priznanje nezavisnosti Kosova i da li imate kontakte sa nekom partijom u Srbiji?

U najtežim trenucima za Makedoniju, makedonski Albanci rade protiv naših vitalnih interesa u sprezi sa svojim zapadnim mentorima. Prave plan za federalizaciju/kantonizaciju države, traže promenu imena i sve to mi u Jedinstvenoj Makedoniji beležimo. Jedinstvena Makedonija je ovih dana na konferenciji za novinare poručila makedonskim Albanaca da dolaze geopolitičke promene u regionu i savetovali smo ih da otpočnu sa učenjem ruskog jezika, a radikalne Albance da počnu da uče da plivaju. Što se Kosova tiče, tu nema dileme, Kosovo je deo Srbije! Možda i najromantičniji deo Srbije, i verujem da u novim geopolitičkih okolnostima na Balkanu stvari će doći na svoje mesto. Što se tiče Jedinstvene Makedonije, već smo otpočeli sa procedurom preispitivanja priznanja nezavisnosti Kosova. Jedinstvena Makedonija je 23. aprila ove godine podnela zahtev našoj Vladi za donošenje Odluke za povlačenjem Odluke priznanja Kosova koju je makedonska vlada donela 9. oktobra 2008. godine. Jedna od prvih zadataka nove  vlasti  Jedinstvene  Makedonije biće upravo povlačenje priznanje Kosova. Inače, još nismo uspostavili kontakte sa nekom partijom u Srbiji, a verujem uskoro će biti.

Inicijativa za povlačenje priznanja Kosova

Vi se zalažete sa ulazak Makedonije u Evroazijsku uniju i ODKB, u Srbiji je velika većina naroda za savez sa Rusijom, da li i u Makedoniji sazreva svest u narodu da je savez sa Rusijom jedini način za opstanak naroda i države?

Nema dileme kod Jedinstvene Makedonije, makedonkom narodu i veći deo graćana Republike Makedonije da samo strateški savez sa Rusijom i članstvo u Evroaziskoj ekonomskoj uniji osiguravaju opstanak i prosperitet naroda i države. Nova legitimna vlast Jedinstvene Makedonije koja dolazi, ostvari će radikalan preokret u makedonskoj politici - savez Rusijom i članstvo u EEU. Nedavno smo odštampali Proglas Jedinstvene Makedonije koji za početak je distribuiran u 100.000 primeraka i u kome su dati razlozi zašto strateški savez sa Rusijom i članstvo Makedonije u EEU, kao i nabrajanjem preciznih koraka na ekonomskom i političkom planu koje će realizovati nova legalna i legitimna vlast Jedinstvene Makedonije.

Kakva je uloga Bugarske u sadašnjoj krizi u Makedoniji? Ne tako davno potpisan je sporazum između nove vlasti u Skoplju sa Sofijom, o čemu se radi? Čini se da Bugarska kao NATO zemlja dobija od Zapada odrešene ruke da realizuje svoje davne pretenzije prema Makedoniji?

Opšti zaključak je da Sporazum sa Bugarskom šteti makedonskim nacionalnim i državnim interesima i Makedoncima koji žive u Bugarskoj, da je to kontradiktorno i suprotno principima opšteg međunarodnog prava i prava Ujedinjenih nacija, čije su defekti osnova za njegovo poništenje. Ovaj sporazum celosno briše Makedonce u Bugarskoj iako prema međunarodnom pravu, manjinska i ljudska prava su pravila jus kogensa (apsolutno obavezno međunarodno pravo), koje države nisu ovlašćene da se odreknu putem dogovornog angažmana. Ovo je potvrđuje od najkompetentnije mesto - Komisija UN za međunarodno pravo, Y-book of ILC, 1966/II, str. 247-249. Inače, sporazum se različito tumači - marionetska vlast u Skoplju doživljava sporazum euforično a kod naroda izaziva razočarenje, frustracije i zabrinutost. Sve u svemu, došlo je do izobličenja poznatih međunarodnih činjenica sa pokušajem da se Makedonija predstavi kao veštačka država na mestu stvarnih veštačkih država kao što je Bugarska (stvorena carskom Rusijom i Grčkom koju je stvorio Zapad). Ironično je to što u istoriji drugi su nas delili, a sada sami pričamo i dogovaramo deobe između Makedonaca, a to je projekat marionetske vlasti u Skoplju kupljene i korumpirane od njenih stranih mentora. Nova vlast Jedinstvene Makedonije poništiće sve sporazume na antimakedonskom i antidržavnom osnovom. Inače, bugarske pretenzije ne prestaju. Međutim, u Makedoniji je zanemarljiv broj istinskih makedonskih Bugara i to će se videti na narednim izborima imajući u vidu da je pre mesec dana formirana strankaa makedonskih Bugara u Makedoniji. To su ljudi-janičari, odroćeni Makedonci koji nisu izdržali u istoriji, nešto kao Bošnjaci u Bosni za koje je opšte poznato da su Srbi koji nisu izdržali u istoriji.

Želimo Vam puno uspeha u daljem radu, imate li Vi neku poruku koju želite da uputite čitaocima u Srbiji?

Srpski narod kao i makedonski narod je duboko uznemiren i zabrinut od opasne NATO avanture u regionu i zato želim da ohrabrim naš bratski srpski narod da dolaze bolji dani. Uskoro dolaze geostrateška pomerenja na Balkanu, u Srbiji i Makedoniji, oni se nagoveštavaju i u takvim novopostojećim okolnostima, nove vlasti u našim državama koji će proizaći iz naroda, znaće kako da se uhvate u koštac sa problemima političke, bezbednosne, ekonomske i bilo kakve prirode i da rasčiste sa svim domaćim izdajicama koji u sprezi sa svojim stranim mentorima 27 godina kradu, lažu i rasturaju vlastite države.

Pročitajte OVDE kako je Marija Zaharova prokomentarisala posetu Porošenka Srbiji.

Izvor: Pravda/Zoran Vujasinović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protest u Skoplju protiv promene imena Makedonije

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA