Najnovije

SRBIJA SE OZBILJNO SPREMA ZA TUŽBU PROTIV NATO: Italija daje dokumenta u vezi sa posledicama NATO bombardovanja

Da li je ovo dokaz da uskoro sledi tužba protiv NATO?

Osiromašeni uranijum (foto: RIA)

Komisija italijanskog parlamenta, koja je vodila istragu o smrtnim slučajevima kod italijanskih vojnika u vojnim misijama u inostranstvu, ustupiće srpskoj Komisiji za istraživanje posledica NATO bombardovanja njihov izveštaj i čitav niz dokumenata koji će pomoći Srbiji u istrazi, rečeno je danas u Skupštini Srbije.

Predsednik srpske komisije Darko Laketić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đan Pjerom Skanuom, koji je vodio italijansku komisiju, da je dogovoreno preuzimanje kompletne dokumentacije koju je Italija prikupila, kao i dokaza u vezi sa oboljevanjem stanovništva i zagađenjem životne sredine.

On je naveo da će članovi italijanske komisije biti konsultanti Srbiji i prezentovati sve što znaju, a na raspolaganju će, dodaje, biti i njihovi pravni timovi.

„Komisija italijanskog parlamenta je imala mogućnost i tužilačke istrage”, rekao je Laketić.

Govoreći o saradnji sa kolegama iz Italije, Laketić je kazao da postoji dogovor oko zajedničkog delovanja prema EU, kojoj će poslati zahtev da finansijski pomogne da se uradi kompletna analiza i kontaminacija životne sredine i asanacija tamo gde je ona potrebna.

„Dogovorili smo da imamo zajednički nastup i vezano za to da tražimo dodatnu pomoć EU za lečenje obolelih u našoj zemlji tamo gde je to neophodno”, istakao je Laketić.

Skanu je kazao da je formalno prepoznato i priznato da je od osiromašenog uranijuma stradalo više od 400 ljudi, od azbesta 1.200, a ako se uključe i drugi razlozi, kao što su teški metali i drugi uzroci, govori se o 2.000 mrtvih i 7.000 obolelih.

Skanu je rekao da je ubeđen da će srpska komisija uraditi odličan posao.

OVDE pogledajte šta je Dačić rekao o Vučiću.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

emisija o osiromašenom uranijumu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA